fbpx
Uutiset

Myös edustusasujen tekijät leiritettiin

Jos on urheilijan valmistautuminen suurkisoihin pätkäjänteistä, hätäistä ei ole urheilijoiden asujen suunnittelu ja tekeminenkään.

– Ensimmäinen palaveri olympiakomitean porukan kanssa oli huhtikuussa ja asujen virallinen luovutus tehtiin vähän ennen joulua Tampereella Vuoden urheilija-tilaisuudessa, kertoo lammilaisen Voglia Oy:n pääsuunnittelija Eija Koski.

Voglia on suunnitellut ja valmistanut Suomen naisurheilijoiden matka- ja edustusasut. Matkoilla Torinoon ja takaisin naispuoliset mitalitoivomme pukeutuvat luonnonvalkoiseen tai punaiseen, vetoketjulliseen puuvillaneuleeseen ja puuvilla-elastaanista tehtyihin denimfarkkuihin.

Jos ja kun mitalikahveja päästään nauttimaan, näyttäytyvät naiset sinisissä samettiblazereissa ja mustissa housuissa. Jakun alla smokkirypytetty, talviturkoosin värinen toppi.

– Blazeri on minusta kiva. Sametti on yksi ensi syksyn tärkeistä materiaaleista. Emme ole tehneet yhden hetken materiaalivalintoja, Koski kertoo.

Voglian kisa-asut ovat käyneet vuosien saatossa jo kahdet olympialaiset ja yhdet yleisurheilun MM-kisat. Tällä kertaa yritys pukee yhteensä noin 70 naisurheilijaa, -johto- ja -toimihenkilöä.

Naisia on käyty mittailemassa muun muassa Vierumäellä leiritysten yhteydessä. Urakan suurin työ on kaavoitus. Jokaiselle räätälöidään oman kokoiset vaatteet.

– Pienin oli kokoa 30, isoin 54. Ja pituudet vaihtelivat 150:stä 180:aan senttimetriin, kertoo Voglian mallimestari Kaija Hynninen.

Asuihin ommeltavien logojen paikat ja koot tulevat tarkkoina määräyksinä Kansainväliseltä olympiakomitealta, mutta varsinaiset mallit Koski tuntee suunnitelleensa melko vapaasti oman mielen mukaan. Nyt voi vain toivoa, että kädenjälki näkyy television kautta mitalikahvitilaisuuksissa.

– Olen varsinainen penkkiurheilija. Mitaleja en rupea etukäteen jakamaan, mutta suurella sydämellä pidän peukkuja sekä nais- että miesurheilijoille. Lähtötilanne näyttää aika kivalta, hykertelee Koski. (HäSa)

Menot