Kolumnit Uutiset

Myös lintudirektiiviä on tarkoitus noudattaa

Talvi on tuskin ehtinyt kunnolla alkaa Suomessa, kun etelämpänä Euroopassa valmistaudutaan jo kevään tuloon.

Maltalla sikäläinen Birdlife kutsuu parhaillaan vapaaehtoisia lintuharrastajia muualta Euroopasta seuraamaan muuttoa ja samalla hillitsemään laitonta massateurastusta tulevan kevätmetsästyskauden aikana.

Maltalle? Miksi ihmeessä?

 

Kymmeniä miljoonia muuttolintuja tapetaan tai pyydystetään vuosittain laittomasti kutakuinkin kaikkialla Välimeren piirissä, mutta pahimpana yksittäisenä häpeätahrana on pidetty keskellä merta Sisilian eteläpuolella sijaitsevaa Maltaa. Birdlifen arvion mukaan tässä pienessä saarivaltiossa on yli 15 000 metsästäjää tai ansapyynnin harrastajaa, joiden saaliiksi jää vuosittain jopa 2–3 miljoonaa lintua.

Erityisen tavoiteltuja ovat isot ja komeat lajit, kuten petolinnut ja haikarat, joita ammutaan muun muassa yksityisiin kokoelmiin. Monia pikkulintuja, esimerkiksi pääskyjä, käytetään pelkästään maalitauluina. Kaikki lentävät kohteet ovat vaarassa joutua jyvälle.

Kokonaissaaliista suurin osa on suojeltuja tai uhanalaisia lajeja. Lisäksi EU:n lintudirektiivi kieltää kevätmetsästyksen selvästi, mutta Malta on kansallisella päätöksellä sallinut monia poikkeuksia. Päätökset on todettu EU-lainsäädännön vastaisiksi, mutta jahti on jatkunut siitä huolimatta.

 

Tässä onkin ongelman ydin. EU-häirikkö Malta ei noudata lintudirektiivin säännöksiä, vaan laiton metsästys rehottaa maassa villinä ja lähestulkoon vailla valvontaa.

Metsästystä perustellaan usein vuosisataisilla perinteillä, jotka ovat juurtuneet syvälle yhteiskuntaan. Birdlifen mukaan laitonta metsästystä tukevilla tahoilla on usein myös poliittista vaikutusvaltaa, mikä hidastaa lainmuutosten voimaantuloa ja asenteiden muuttumista.

Tästä syystä joukko vapaaehtoisia lintuharrastajia eri puolilta Eurooppaa kokoontuu jälleen huhtikuussa Maltalle. Ryhmän tarkoituksena on paitsi laskea muuttavien lintujen lukumääriä, myös toimia näkyvänä salametsästyksen valvojana poliisin apuna.

Toiminta ei ole aivan vaaratonta, mutta se on välttämätöntä, koska viranomaisten omat voimat eivät siihen riitä. Birdlifen mukaan kansainvälisen joukon läsnäolo alueella aiempina vuosina on jo selvästi auttanut rauhoittamaan herkkiä liipaisinsormia.

Pieniä toiveita jahdin loppumisesta onkin olemassa, sillä saarelaiset ovat vaatimassa kansanäänestystä tämän verioopperan kieltämiseksi. Tutkimusten mukaan jo kaksi kolmasosaa maltalaisista haluaa asiassa nykyistä tiukempia toimia.

Ehkä sekin päivä vielä koittaa. Tuskin maltan odottaa.

 

Mutta osataan sitä Suomessakin. Ahvenanmaan maakuntahallitus sallii edelleen haahkakoiraan kevätmetsästyksen, vaikka EU:n tuomioistuin on todennut sen laittomaksi jo vuonna 2005. Suomi on saanut asiasta huomautuksenkin, mutta ainakaan toistaiseksi se ei ole tehonnut.

Häpeällistä.

Päivän lehti

3.6.2020