Uutiset

Myös pakko rajoittaa itsehallintoa

Sisäministeriössä tehdään hartiavoimien työtä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen sysäämiseksi liikkeelle. Uudistus on jäissä, koska päähallituspuolueet, SDP ja keskusta, eivät ole löytäneet yksimielisyyttä puitelain sisällöstä.

Tällä hetkellä jopa keskustelu kuntaremontista on vaisua, lähinnä jo aiemmin sanottujen linjausten toistamista. Tämä ei kerro mitään siitä, kuinka hyvässä tai huonossa vauhdissa demareiden ja keskustalaisten neuvottelut ovat kabinettien kätköissä.

Jotain voidaan kuitenkin päätellä yksinomaan jo siitä, että hankkeen alkuperäinen aikataulu on romuttunut. Nykyisten kaavailujen mukaan eduskunta aloittaisi kuntaremonttia koskevan puitelain käsittelyn syyskuussa. Lain valmistelu on pitkittymässä jopa kolmella kuukaudella.

Aikataulun vesittyminen ei lupaa hyvää, sillä maaliskuun eduskuntavaalit hankaloittavat entisestään sen käsittelyä. Erityisesti keskustalaisten kansanedustajien on vaikea niellä lakiesitystä, jonka voi tulkita uhkaavan pienten kuntien itsenäisyyttä.

SDP:n ja keskustan on kyettävä sovittelemaan erimielisyytensä. Onko hinta se, että kuntaremontista syntyy puitelaki ilman asiallista sisältöä? Tämä vaara on ilmiselvästi olemassa.

Keskustelua ryydittävät myös lukuisat mielipideselvitykset. Helsingin Sanomien tuoreen kartoituksen perusteella suomalaiset suhtautuvat nuivasti kuntien pakkoliitoksiin. Peräti kolme neljästä HS-gallupin vastaajista torjuu ajatuksen, että valtion käsky liittäisi kuntia yhteen.

Kuten arvata saattaa, suomalaiset liputtavat kuntien yhteistyön lisäämisen puolesta. Myös keskustan kannanotoissa on painotettu yhteistyötä.

Yhteistyö on millä tahansa elämisen alueella kannatettava ajatus. Kunnat ovat tähänkin asti voineet harjoittaa yhteistyötä. Kukaan, ei varsinkaan keskushallinto, ei ole ollut sen tiellä! Jos yhteistyö olisi toiminut ja tuottanut riittävästi tuloksia, miksi valtiovalta olisi ryhtynyt kuntaremonttia puuhaamaan?

Kansalaisten mielipiteitä tulee tässäkin asiassa kunnioittaa. Poliittisten päättäjien ei kuitenkaan pidä piiloutua yleisen mielipiteen taakse: palvelut on turvattava kuntalaisten parhaaksi myös kuntarakennetta uudistamalla, kuntien kokoa kasvattamalla.

Puitelain sisällön pohdinnoissa on vilahdellut ajatus, että valtio pakottaisi kunnat yhteistyöhön. Valtion sanelu loisi arveluttavan perustan kuntien rivien tiivistämiselle, minkä pitäisi olla selvää myös puitelain laatijoille.

Keskusta on pitänyt kiinni kuntien itsehallinnosta ja painottaa, ettei valtiolla ole oikeutta liittää kuntia pakolla yhteen. Kuntien pakottaminen yhteistyöhön tuntuu kelpaavan myös keskustalle, vaikka myös pakko kajoaa tietysti raskaalla kädellä pienten kuntien jo nyt olemattomaan itsemääräämisoikeuteen.

Päivän lehti

11.7.2020