Uutiset

Myötätunto paperityöläisten puolella

Täällä eräs rekkakuski kritisoi paperityöläisten lakkoilua ja väitti, että lakkoilu on vanhentunut ase.

Lakkoilu ei ole vanhentunut ase, vaan työläisten ainoa keino viime kädessä taistella oikeuksistaan. Lakko-oikeus on asia mistä mielestäni ei voi joustaa. Kyllä itseäni pelottaa mitä tulevaisuus tuo tullessaan, jos ammattiyhdistysliikkeen vahva asema heikkenee Suomessa ja sosialistinen ideologia unohdetaan.

Liian monessa maassa maailmalla ammattiyhdistysliikkeen vaikutus on heikko tai se on kokonaan kielletty. Ammattiyhdistysliike on väkisin ajettu ahtaalle. Siellä sen työntekijät kokevat nahoissaan, koska ovat liian pelokkaita kuulumaan ammattiliittoon.

Voidaan oikeutetusti puhua orjatyövoimasta julmaa lapsityövoiman käyttöä unohtamatta.

Eivät ne työnantajat ja yritykset hyvää hyvyyttään edes kohtuullista palkkaa maksa. Kyllä sitä saa taloudellisesti pärjätä, mutta ahneus on kuvottavaa. Kyllä se on itse pidettävä huolta oikeuksistaan työntekijänkin.

Pelottaa myös, jos valtio, virkamiehet ja poliitikot ovat kasvavassa määrin voimattomia talousvoimien edessä. On harmaata taloutta, talousrikollisuutta ja veroja halutaan vain laskea. Tämä vaan lisää ihmisten eriarvoistumista sekä tulo- ja varallisuuserojen kasvua mitä juuri verotuksen ja ay-liikkeen keinoin pitäisi hillitä.

Vaikka paperityöläiset joustaisivat oikeuksistaan se ei tuo senttiäkään lisää liksaa sairaanhoitajille, opettajille, poliiseille, palomiehille tai minkään muunkaan alan työntekijöille. Päinvastoin vaan valtion verotulot vähenisivät mistä niiden sairaanhoitajienkin palkat esimerkiksi maksetaan. Kyllä heillä on myös liitot juuri sitä varten, että ne valvovat heidän oikeuksia.

Toki paperityöläiset saavat ihan kohtuullista palkkaa, mutta kyllä se ahneus on ihan jossain muualla kuin oikeuksistaan kiinni pitävissä paperityöläisissä.

Kyllä se on kumma, jos palkansaaja ei tunne myötätuntoa toista palkansaajaa kohtaan.

Jos kukaan palkansaaja kyseenalaistaa ay-liikkeen tarpeellisuuden, niin voivat minun puolestani lähteä sinne vapaan talouden unelmamaahan Yhdysvaltoihin. Siellä ihmisiä asuu kadulla ja toiset tekevät useaa työtä suunnilleen 24 tuntia vuorokaudessa vain maksaakseen vaatimattoman asuntonsa vuokran. Tuskin tarvitsee mainita, että ammattiyhdistyliikkeellä ei ole vaikutusta tässä maassa.

Päivi Turkki

Hämeenlinna