Uutiset

Myrkky pysyy sitkeästi järven pohjamudassa

Janakkalan Kernaalanjärven pohjassa muhii aimo annos myrkkyä, joka livahti paperitehtaalta Tervajokeen 50- ja 80-lukujen välisenä aikana. Myrkky on muhinut jo vuosikymmeniä, eikä tilanne ole edelleenkään Tervakoski oy:n imagon kannalta mairitteleva.

-Verrattuna siihen, miten paljon myrkyistä on ollut järven alueen asukkaille haittaa, tehtaan maksama korvaus on ollut vähäinen. Ihanne olisi, jos tehdas pystyisi korjaamaan järven tilan jotenkin, järven rannalla asuva Markku Keijälä toteaa.

Hän ihmettelee, miksi asialle ei vieläkään voi tehdä mitään muuta kuin mitata kaloista pitoisuuksia.

Vuoden 1985 Hämeen Sanomissa kerrottiin, että Kernaalanjärven kaloista on mitattu suurimmat Suomessa koskaan todetut PCB-pitoisuudet. Pitoisuudet ovat edelleen Suomen oloissa huippuluokkaa. Itse asiassa lukemat ovat kansainvälisestikin huippuluokkaa.

-Onneksi Suomessa ei ole monta tällaista paikkaa, Joensuun yliopiston tutkija Matti Leppänen toteaa.

Lähes vastaavia pitoisuuksia on juuri mitattu Tampereen Pyhäjärvestä ja suurempia pitoisuuksia Itämerestä. Eu:n mittakaavassa lukemat ylittävät sallitut rajat, mutta Suomi ja Ruotsi ovat saaneet poikkeusluvan myrkkypitoisten kalojen käyttöön.

-Poikkeuslupa johtuu kalan terveyttä edistävistä vaikutuksista ja siitä, että esimerkiksi maidosta ja munista saatava altistus on meillä pienempi kuin muualla Euroopassa, Eviran ylitarkasta Ulla Karlström selventää. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic