Uutiset

Myrkyttynyt kehomme

Suosittelen katsomaan Yleisradion Areenasta dokumentin ”Myrkyttynyt kehomme”, joka kertoo teollisen kehityksen ikävistä puolista.

Maailmassa on nykyään käytössä noin 100 000 erilaista ihmisen keksimää keinotekoista kemikaalia. Mitä ihmiselle tapahtuu, mikäli näitä kemikaaleja päätyy elimistöömme? Miten nämä aineet yhdessä mahtavat vaikuttaa elimistössämme? Kukaan ei oikein tiedä, eikä suurinta osaa näistä aineista ole edes tutkittu.

Dokumentin toimittaja testautti oman verensä, ja siitä löytyi näitä keinotekoisia kemikaaleja 110 erilaista. Maatalouden torjunta-aineita, palonestoaineita ja muovin lisäaineita. Teollisuus ja terveysviranomaiset kuitenkin vakuuttavat, että pienistä määristä veressä ei ole ihmiselle vaaraa.

Se kuitenkin tiedetään, että koe-eläimillä nämä ihmisenkin verestä löytyvät aineet aiheuttavat hyvin monenlaisia terveysongelmia hormonitoiminnassa ja lisääntymisessä, epämuodostumia ja syöpää.

Elämme teollistuneessa maailmassa, jossa on saatavilla tavaraa joka lähtöön, mutta samalla riskeeraamme koko ihmislajin tulevaisuuden.

Ossi Vertainen

Jyväskylä

Päivän lehti

5.6.2020