fbpx
Uutiset

Myrsky antoi tylyn oppitunnin

Suomalaiset odottivat tavan mukaan lumenvalkoista joulua, mutta saivat niskaansa lähes ennätyksellisiin lukemiin kiihtyneen myrskyn. Pahimmillaan tuuli oli noin 30 sekuntimetrin vauhdissa ja jälki oli sen mukaista.

Onni oli kuitenkin mukana onnettomuudessa, sillä myrsky saapui Suomeen vasta tapaninpäivänä. Maa olisi ollut vielä pahemmin sekaisin, jos rajuilma olisi koetellut jouluaattona.

Rajuilma aattona olisi sotkenut pahan kerran joulunviettoa. Lahjat olisivat kyllä löytäneet oikeat omistajat vaikka kynttilänvalossa, maanteille kaatuneet puut olisivat kuitenkin katkaisseet joulupukin matkan moneen perheeseen.

Sähkökatkokset olisivat puolestaan tienneet lukuisissa kodeissa kylmänpuoleista jouluateriaa. Aaton myräkkä olisi tiennyt rankkaa työtä pelastustöistä vastaaville.

Tapanin myrskyä osattiin odottaa, sillä se vyöryi Suomeen aivan ennusteiden mukaisesti. Tuulen voimaakaan tuskin voi luonnehtia yllättäväksi, mutta ihminen tuntee itsensä aina pieneksi silloin, kun luonto näyttää voimaansa.

Tuulen mahdista kertoo paljon yksin se, että viranomaiset kehottivat ihmisiä pysymään sisätiloissa. Suosituksen takana oli muun muassa pelko liikuntaa harrastavien jäämisestä kaatuvien puiden alle.

Sähköt katkesivat jopa 300 000:lta sähkönkäyttäjältä. Luku on kiistatta hätkähdyttävän suuri, samalla se johtaa kuitenkin myös hieman harhaan.

Jos sähkön syöttö katkeaa vain pieneksi hetkeksi – vaikkapa tunniksi – ei tästä seuraa yleensä suurta haittaa. Tälläkin kertaa merkittävä osa katkoksista kesti ainoastaan tovin.

Aivan eri asemassa ovat ne kymmenettuhannet sähkön ostajat, jotka joutuvat sinnittelemään sähköttä päiviä. Eräiden arvioiden mukaan myrskyn sähkökatkoista oli vakavaa haittaa noin 100 000 sähkönkäyttäjälle.

Mikä on tarkka luku, sen viranomaiset selvittävät huolellisesti ajan kanssa. Vastaisen varalle on tärkeää muodostaa kokonaiskuva vuoden 2011 joulunajan myrskystä ja sen aiheuttamista tuhoista.

Katseet kääntyvät jälleen kohti sähköyhtiöitä. Aivan paikallaan on kysyä, ovatko ne tehtäviensä tasalla.

Kun rajuilma tekee tuhojaan, jälkien korjaaminen kestää. Tuulen katkomien sähkölinjojen vetäminen uudelleen vie väistämättä oman aikansa yksinkertaisesti siksi, että työntekijöitä on rajallinen määrä.

Aihetta ei ole aloittaa jälleen keskustelua muun muassa armeijan avusta. Myrskyn jälkien siivoaminen on ammattilaisten työtä – sotilaita ei pidä saattaa tässä asiassa hengenvaaraan.

Keskeistä on arvioida, kuinka sähkölinjoja sekä maanteitä ja rautateitä on hoidettu. Parasta ja halvinta myrskytuhojen ehkäisemistä on esimerkiksi puiden kaataminen pois tieltä siellä, missä ne ovat liian lähellä sähkölinjoja.

Koville joutui myräkässä myös rautatieliikenne. Tampereen ja Porin junaliikenne oli poikki pitkälti yli vuorokauden!

Menot