Uutiset

Myrsky on saapunut Suomeen, riepottelee illalla ja yöllä koko maata – Jo tuhansia koteja on ilman sähköä ja tuulivahingot työllistävät pelastuslaitoksia

Myrskytuulia on jo mitattu länsirannikolla. Kovimmat tuulet ajoittuvat puolenyön molemmin puolin. Kovia tuulia esiintyy myös maanantaina. Sähköttömien talouksien määrä ylitti 10 000 rajapyykin iltaseitsemän aikaan.
Dennis-myrsky on riepotellut viikonloppuna Brittein saaria kovilla tuulilla ja sateilla. Myrsky on vaatinut ainakin kaksi kuolonuhria. Britanniassa peruttiin viikonvaihteen aikana satoja lentoja myrskyn takia. Kuva: epa08219960
Dennis-myrsky on riepotellut viikonloppuna Brittein saaria kovilla tuulilla ja sateilla. Myrsky on vaatinut ainakin kaksi kuolonuhria. Britanniassa peruttiin viikonvaihteen aikana satoja lentoja myrskyn takia. Kuva: epa08219960

Atlantilla viikonloppuna riehuneen Dennis-myrskyn rippeet ovat saapuneet Suomeen.

– Länsi-Suomeen myrsky on jo saapunut. Näyttää siltä, että puolenyön molemmin puolin olisivat kovimmat tuulet ja ne painottuisivat pohjalaismaakuntiin, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petri Hoppula.

– Myrsky on jo länsirannikolla mittauspisteissä, niissä alkaa jo olla myrskylukemia.

Tuulennopeudeksi on mitattu yli 21 metriä sekunnissa Pohjanmaan Kaskisen mittauspisteeltä etelään sekä pohjoiselle Itämerelle asti rannikko- ja saaristoasemilla. Myös hyvin korkealla Lapin tuntureilla muutamalla asemalla on mitattu myrskylukemia, joita selittää enemmän korkeus.

– Lappiin ja Koillismaalle on annettu erittäin huonon ajokelin varoitus. Siellä saattaa tulla lunta parikymmentä senttiä vuorokauden aikana.

Sähkökatkoja ja kaatuneita puita

Lounaasta saapuva syvä matalapaineen alue tuo Lappia lukuun ottamatta koko maahan kovia tuulia, jotka ovat jo alkaneet katkoa sähköjä.

Puoli kahdeksan aikaan sunnuntai-iltana ilman sähköä oli yhteensä yli 12 000 taloutta. Sähkökatkoja on erityisesti länsirannikolla, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa, kertoo Energiateollisuuden sähkökatkokartta. Hämeenlinnassa oli sunnuntai-illan aikana sähköttä satakunta taloutta. Sähkökatkoja oli myös Janakkalassa.

Pelastuslaitosten hälytyksiä listaavan Tilannehuone-sivuston mukaan koko maassa on ollut illan edetessä yhä enemmän pieniä vahingontorjuntatehtäviä. Erityisen paljon myrsky on kaatanut puita teille, minkä takia teitä on jouduttu sulkemaan.

Tehtäviä on ollut esimerkiksi Pohjanmaalla, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

Varoituksia koko maahan

Ilmatieteen laitos ennustaa lähestyvän myrskymatalapaineen aiheuttavan illan ja yön aikana huomattavia sää-ilmiöitä.

Kovan tuulen varoitus on annettu illalla ja yöllä koko Suomeen Lappia lukuun ottamatta. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa.

Pohjalaismaakunnissa varoitetaan iltayöllä vaarallisen voimakkaasta tuulesta, kun tuulennopeus voi nousta puuskissa 25 metriin sekunnissa.

Lapissa varoitetaan illasta alkaen erittäin huonosta ajokelistä lumisateen vuoksi. Merialueilla on voimassa maanantaiaamuun saakka myrsky- ja aallokkovaroitus.

Tulvavaroitukset ovat voimassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa, joissa joet voivat tulvia paikoin alavimmille pelloille. Tämä ei liity sademääriin, jota ennustetaan kertyvän vain noin 10 millimetriä.

– Maaperä on jo valmiiksi kyllästynyt vedestä, eli vähäinenkin sademäärä tulee heti vesistöihin ja aiheuttaa tulvimista, Hoppula sanoo.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”fi” dir=”ltr”>Lähestyvän myrskymatalapaineen ennustetaan aiheuttavan tulevan illan ja yön aikana huomattavia sää-ilmiöitä. Seuraa varoituksia: <a href=”https://t.co/8yRzqDZvuC”>https://t.co/8yRzqDZvuC</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/myrsky?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#myrsky</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/puuskat?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#puuskat</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/lumisade?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#lumisade</a> <a href=”https://twitter.com/hashtag/vedenkorkeus?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#vedenkorkeus</a> <a href=”https://t.co/Of1e05JEah”>pic.twitter.com/Of1e05JEah</a></p>&mdash; Ilmatieteen laitos (@meteorologit) <a href=”https://twitter.com/meteorologit/status/1229054461580103680?ref_src=twsrc%5Etfw”>February 16, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Ilmatieteenlaitoksen varoituskarttaa voi seurata täällä.

Maanantai on vielä tuulinen päivä, mutta vesisateet hellittävät aamun ja aamupäivän aikana. Vielä iltapäivällä on 15 metriä sekunnissa puuskia.

– Kovimmat ja todennäköisimmät suurimmat tuhot tulevat sunnuntain ja maanantain välisen yön aikana. Todennäköisesti kaatumassa olevat puut kaatuvat silloin. Menee tiistain vastaiselle yölle, että puuskat jäävät alle 14 metriin sekunnissa, Hoppula kertoo.

Menot