Uutiset

Myrskyvaroitus

O
pettavainen tarina
tylsistyneestä paimenpojasta ja sudesta on päivitetty 2010-luvulle.

Alkuperäisessä versiossa lammaskatrasta vartioinut jullikka päätti viihdyttää itseään tekemällä kepposen kyläläisille. Poika kiljui henkensä edestä ”Apua, susi, susi!”, vaikka petoa ei näkynyt lähimaillakaan. Ihmisten juostessa hätiin nauroi häiskä räkäisesti jymäytetyille.

Kukaan ei lopulta tullut auttamaan suden hyökätessä oikeasti. ”Siellä se taas piloillaan meuhkaa”, kyläläiset mutisivat kauhunhuudot kuullessaan ja jatkoivat askareitaan. Susi hotki kitaansa koko lauman sekä epäonnisen keppostelijan.

Tarinan päivitetyssä versiossa paimenpoikaa näyttelevät tiedotusvälineet, kyläläisiä lukijat ja sutta ilmasto.

Iltapäivälehtien otsikot kirkuvat säästä heinäsirkkavitsaustyyliin läpi vuoden. Jo helmikuussa, pakkasen vielä puuduttaessa poskipäitä, voimme lukea etusivuilta ”kaikkien aikojen intiaanikesästä”, ”viikkojen seksihelteistä”, sekä ”viljelmät tuhoavasta kuivuudesta.”

Tietolähteenä on usein käytetty arvostettua, jo eläkkeelle jäänyttä saksalaista meteorologia, tai lööpinnälkäisen toimittajan haaviin jäänyttä ilmatieteenlaitoksen asiantuntijaa, joka on jankkaavan tenttauksen uuvuttamana päätynyt huokaisemaan, että on olemassa mahdollisuus, että kesästä tulee hyvin kuuma.

Jep. Mahdollista on myös, että taivaalta sataa albiinokalmareita jotka vislaavat Porilaisten marssia – eihän sitä koskaan tiedä, mikä tilanne on puolen vuoden päästä.

Ykkösen Aamu-tv:ssä vieraillut Ilmatieteen laitoksen sääpalvelun päällikkö Juhana Hyrkkäne
n totesi lehtien sääuutisoinnin lähteneen käsistä. Hän huomautti, että kun luonto oikeasti päättää näyttää voimansa ja tiedossa on todellinen hirmumyrsky, eivät ihmiset enää viitsi reagoida tietoon mitenkään.

Etusivulle painettaessa lämmöstä on tullut paahde, lumisateesta myrsky, tuulesta hurrikaani ja lopulta lukijasta uutisturta.

Toki monet tarvitsevat työssään tietoa huomisen tai tulevan viikon säästä, mutta puolen vuoden päähän ulottuvien sääennusteiden toteutuminen on aivan yhtä varmaa, kuin lauantain oikean lottorivin julkaisu edeltävän tiistain aviisissa.

Kaikesta huolimatta sääotsikot myyvät. Ehkäpä lukijoita kiinnostavat totuusarvon sijaan sääuutisten luomat mielikuvat: helmikuisen helle-ennustuksen tuoma hetkellinen helpotus talvipakkasten keskelle, tai mahdollisuus päivitellä kahden kuukauden päästä iskevää syysmyrskyä.

Tämän kesän sääuutisoinnin loppukevennys saatiin elokuun alussa, kun iltapäivälehtien lööpit ampuivat toisiaan räikeästi jalkaan.

Toinen otsikko herätteli ohikulkijoiden kiinnostusta kuiskimalla ”Katso loppukesän yllätyssää”, toisen löräyttäessä salaisuuden ”Helteet palaavat loppukesästä” lukijoiden silmille ennen kassalle kerkeämistä.

Toisaalta, niin kauan kuin puheenaiheista ikiaikaisin, sää, kapuaa päivän pääuutiseksi, voinee todeta, että valtakunnassa kaikki hyvin.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic