Uutiset

Mysteeriopeitto on tarvekalu

Väriloisto ja vinkeät kuviot piristävät kirjastossa kävijöitä tammikuun loppuun saakka. Tiistaina kirjaston aulassa auenneessa Linnan Tilkkupiikojen näyttelyssä on esillä yli 50 tilkkutyötä laukuista seinävaatteisiin.

Näyttelyn jujuna ovat mysteeriopeitot. Nimitys juontuu peittojen tekotavasta; kaikki tekijät saivat samat ohjeet kankaiden ja palojen koon suhteen, mutta blokkien asettelun jokainen valitsi itse. Kiltalaiset näkivät toistensa peitot vasta valmiina: samoilla ohjeilla oli syntynyt kuusi erilaista peittoa.

Hienot peitteet koristavat kirjastossa seinää, mutta kotosalla peitto voi päätyä sänkyyn.

-Usein ajatellaan, että tilkkutyöt ovat vain koriste-esineitä, mutta ne voivat olla myös tarvekaluja, Linnan Tilkkupiikojen Pirjo Orava sanoo.

Näyttelyssä olevat työt ovat syntyneet viime kesän tilkkutyökurssilla ja kiltalaisten omalla ajalla. Kaikkiaan töitä on esillä 14 kiltalaiselta.

Tarkkaan ommeltuihin ja aplikoituihin tilkkutöihin voi upota rutkasti aikaa ja rahaa, mutta halvallakin pärjää. Työtunteja intohimoinen tilkkutyöläinen ei edes laske.

-Esimerkiksi kirppikseltä voi tehdä löytöjä. Kalliit amerikkalaiset tilkkukankaat sen sijaan maksavat jopa 70 euroa metri, Linnan Tilkkupiikojen puheenjohtaja Sanna Paranko vertaa.

Kiltalaisten mielestä tilkkutöiden teko onnistuu jokaiselta, joka osaa käyttää ompelukonetta. Vannoutunut tekijä myös värjää kankaansa itse. Tilkkutyössä on aina kolme kerrosta: vuori, vanu ja päällinen.

-Päällisen tekeminen on mieluisinta, sillä siihen tulevat kuviot, Paranko sanoo.

Osa näyttelyn tilkkutöistä päätyy ensi kuussa keskussairaalan lastenpsykiatriselle osastolle. Kilta lahjoittaa osastolle 13 työtä, jotka ripustetaan käytävien seinille. Hämeenlinnan kaupunki on tukenut lahjoitusta sadalla eurolla, mutta loput tarvikemaksut kiltalaiset ovat itse rahoittaneet.

Kilta lahjoittaa vuosittain myös noin 70 keskospeitettä keskussairaalan keskosille. Lahjoituksia on tehty myös saattohoitokoti Koivikkoon ja Vanajaveden sairaalaan.

Päivän lehti

5.7.2020