Uutiset

Myydyistä vuokrataloista vieläkin harmaita hiuksia

Huoli vuokralla asuvien asumisturvasta ja vuokrien tasosta puhutti Hausjärven kunnanvaltuutettuja.

Päättäjät joutuivat katumaan kuusi vuotta sitten tehtyä kauppaa, jolla kunta siirsi vuokrataloyhtiönsä raskaine lainoineen Kunta-asunnot Oy:lle monen muun kunnan tavoin.

Tuolloin kunta sai heikon taloutensa tueksi kaupasta 800 000 euroa ja pääsi eroon noin 6-7 miljoonan euron lainoista ja vapautui tertiäärilainojen takauksista.

Vasta viime vuonna Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA totesi Kunta-asunnoille, etteivät kunnat voi vapautua tertiäärilainojen takauksista ennen kuin talojen muut lainat on maksettu pois.

– Laiton tilanne paljastui yli 20 kunnassa, jotka nyt ovat kaikki samassa tilanteessa päättämässä takuiden myöntämisestä talousvaikeuksissa olevalle Kunta-asunnoille, pohjusti hallintojohtaja Aleksi Heikkilä valtuutetuille.

Hausjärvi yksin Kanta-Hämeessä

Kunta-asunnot hakee kuntien takauksia päästäkseen eroon lyhytaikaisista lainoistaan ja pystyäkseen tervehdyttämään talouttaan.

Hausjärven kunnanvaltuusto myönsi takauksen 500 000 euron lainalle. Kanta-Hämeessä Hausjärvi on ainoa Kunta-asunnoille vuokratalokantansa myynyt kunta.

– Jollemme nyt lähde takaamaan, emme voi mitenkään tietää, mitä vuokratalojen asukkailla on edessä, korosti kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kari Masalin (sd.).

Ryttylän Lasinkulman heikkokuntoisuudesta harmistunut Erkki Pokkinen (sd.) olisi halunnut jonkinlaisia takeita talojen kunnostamisesta, mutta niitä takuiden myöntämiseen ei Aleksi Heikkilän mukaan voida kytkeä.

Vuokrankorotukset kuriin

Pokkinen, Timo Silván (kesk.) ja Esko Ihalainen odottavat erityisesti, että Kunta-asunnot pystyy parantuneen talouden myötä pitämään vuokrien korotustason kohtuullisena. Erkki Pokkinen kertoi vuokria nostetun viime vuonna jopa 15 prosentilla kerralla.

Valtuusto pohti myös, mitä seurauksia kunnalle olisi tullut, jos takauksia ei olisi lähdetty myöntämään. Yhteinen näkemys oli, että ongelmat lankeaisivat vuokralaisten niskaan.

– Ylöjärvi on päättänyt, ettei lähde takauksiin, kertoi Aleksi Heikkilä.

Takaamatta jättäminen merkitsee, että Kunta-asunnot hakee kunnan suositusta vuokratalojen aravalainasidonnaisuudesta irtihakeutumiseen. Kun sidonnaisuus purkautuu, Kunta-asunnot myy vuokratalot. Hausjärvellä tähän ei haluttu lähteä. (HäSa)