fbpx
Uutiset

Myyntivoitot väyliin ja tutkimukseen

Maan hallitus valmistelee syksyksi ratkaisua, jolla valtion myymien yhtiöiden ja osakkeiden myyntituloista kertyvä ylijäämä sijoitetaan kertapäätöksellä tutkimukseen, tuotekehitykseen ja liikenneinvestointeihin.

Väli-Suomen sanomalehtien mukaan myyntituloista ehdotetaan käytettäväksi menolisäyksiin enemmän kuin aiemmin sovittu kymmenen prosentin maksimimäärä.

Valtio on myynyt tänä vuonna omistuksiaan pois jo 950 miljoonan euron arvosta. Kauppa on tehty Sammon, Engelin ja Kemijoki Oy:n osakkeista. Engelin kauppa tosin odottaa vielä kilpailuviranomaisten lupaa.

Hallituksessa kaavaillaan, että vaalikauden aikana vielä tulevat ylijäämät käytetään valtion velan lyhentämiseen.

Esitys saanee vastakaikua myös eduskunnassa, jossa liikenneväylien; rauta- ja maanteiden uudisrakentamiset ja peruskorjaukset ovat kansanedustajien aloitteiden lempiaiheita. Talvella Konginkankaalla sattunut tuhoisa bussiturma siivittänee päätöstä erityisesti nelostien korjaamisesta. Monet muut tie- ja ratahankkeet ovat niin ikään odottaneet rahoitusta jo vuosia.

Hallitus tavoittelee vaalikauden kestäessä sadantuhannen uuden työpaikan luomista. Tavoitetta on ehditty moittia epärealistiseksi eikä syyttä, sillä nimenomaan tehdasteollisuudesta työpaikat ovat vähentyneet tai siirtyneet ulkomaille. Kiina-ilmiö on horjuttanut vielä pystyssä olevaa savupiipputeollisuutta eikä työpaikkojen vähennyksen uskota vielä olevan edes ohi.

Panostus tutkimukseen ja tuotekehitykseen on investointi tulevaisuuteen. Vaikka hyviä tuloksia saataisiin aikaan, ne vaikuttavat työllisyyteen vasta vuosien päästä. Vaalikausi on aivan liian lyhyt tarkastelujakso, uudet innovaatiot eivät tämänpäivän työttömyysongelmia ratkaise.

Liikenneinvestoinnit työllistävät nopeasti, mutta tutkimustulosten vieminen tuotantoon kestää useita vuosia.

Uutta kannattaa aina etsiä ja siihen pitää sijoittaa. Uusia nokioita tarvitaan tulevaisuudessakin, jotta suomalainen työ ja osaaminen säilyttäisi ja vahvistaisi kilpailukykyään kansainvälisillä markkinoilla. Pelkkä muiden matkiminen ei riitä, pitää olla askeleen pari edellä.

Myyntituloja on mahdollista saada vain myymällä omaisuutta, luopumalla valtionyhtiöistä. Maailma on muuttunut, yhteiskunnan omistus esimerkiksi teollisuusyrityksissä ei ole enää välttämätöntä. Olemme osa kansainvälistä taloutta, rajat ovat auki. Pääomien liikkeet ovat nopeita, yritykset ja sijoittajat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ovat valmiit ostamaan osakkeita, jos näkevät sijoituksen kannattavaksi.

Vaikeinta valtionyhtiöiden yksityistämisessä on löytää juuri paras ja oikea myyntihetki. Osakekurssit vaihtelevat ajoin rajustikin, markkinat eivät valtion päivänkohtaisia rahoitustarpeita kuuntele. Mikäli maailmantalouden nousukausi osoittautuu kestäväksi, on ilmeistä, että osakekurssit vahvistuvat.

Menot