fbpx
Uutiset

Naapuriapu tärkeätä sähkökatkojen aikana

Kylmältä suojautuminen, paloturvallisuudesta huolehtiminen ja naapurien auttaminen ovat tärkeitä asioita sähkökatkojen aikana, muistuttaa Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spek.

Järjestön mukaan tuleviin myrskyihin ja sähkökatkoksiin kannattaa varautua hankkimalla ns. kotivaraa eli riittävästi vettä, ruokaa ja lääkkeitä sekä radioon ja taskulamppuihin sopivia paristoja.

Mikäli katko jatkuu pitkään, kylmältä suojautuminen on hyvin tärkeätä. Jos tulisijaa ei ole, sisälle voi pystyttää teltan perheen nukkumatilaksi.

Yksin elävät ihmiset, vanhukset ja muut apua tarvitsevat ovat riskiryhmää, joille naapurien olisi hyvä tarjota apuaan.


Sähkökatko lisää palovaaraa

Koska sähkökatkosten aikana joudutaan käyttämään tulta ja kynttilöitä, palovaroittimien ja alkusammutusvälineiden kunnosta on syytä huolehtia hyvin. Kaatuneiden puiden raivaamisessa liiallinen yrittäminen voi koitua vaaraksi tai kuolemaksi. Parempi on hankkia ammattilaisten apua. Kannattaa myös muistaa, että teiden ollessa poikki ambulanssin tai paloauton tulo kestää tai on mahdotonta.

Sähkökatkon aikana on varmistuttava, että kaikki sähkölaitteet on kytketty pois päältä, jotteivät ne käynnisty omia aikojaan virran palatessa.

Hätänumeroon pitää soittaa, jos on todellinen hätä. Hätänumeroa ei ole tarkoitettu tilanteen tiedustelemiseen.


Hämeenlinnassa palvelunumerot iäkkäille ja vammaisille

Hämeenlinnan ikäihmisten palvelut on varmistanut asiakkaittensa turvallisuutta myrskyjen jäljiltä. Tiettävästi myrskyt eivät ole aiheuttaneet heille hätätilanteita. Ruuat on voitu toimittaa tavalliseen tapaan asiakkaille ja sovitut kotihoidon käynnit on hoidettu.

Ikäihmisille ja vammaisille on käytössä omat puhelinnumerot, joihin voi tarvittaessa ottaa yhteyttä, jos sähkökatkojen aikana on tarvetta varmistaa palvelujen käyttäjän hyvinvointi. Vammaisten numero on 03621 2014 ja ikäihmisten 03621 4983. Numerosarjojen ensimmäiset kaksi numeroa eli suuntanumero 03 jätetään pois soitettaessa lankapuhelimesta.

Menot