Uutiset

Naapurimaiden pilailu kertoo kiintymyksestä

Näin serbialaiset vitsailevat bosnialaisista:

– Mujo, etkö ole kuullut vielä? Urosgorilla Sarajevon eläintarhassa on vakavasti sairas ja naarasgorilla tulee hulluksi ilman seksiä. Eläintarha hakee nyt jotakuta korvaamaan urosgorillaa ja on valmis maksamaan siitä jopa 5 000 markkaa, Suljo sanoo.

– Joo kyllä, olen kuullut siitä. Mutta mistä löytäisin ne 5 000 markkaa, bosnialainen Mujo kysyy.

Naapurimaiden asukkaat nauravat usein Bosnian ja Hertsegovinan kustannuksella. Bosnialaiset ovat hölmöjä, siveettömiä ja alkoholisoituneita.

Mutta naapurikansojen vitsailu osoittaa usein ystävyyttä, sanoo eurooppalaisten toisistaan kertomista vitseistä kirjoittanut Romain Seignovert. Imagoyrityksessä Brysselissä työskentelevä ranskalainen kiinnostui naapurimaiden kaskuista kuullessaan niitä asuessaan ympäri Eurooppaa.

– Me ranskalaiset vitsailemme usein belgialaisista, koska he tuntuvat serkuilta. He ovat ihan kuin me. Belgia on lähellä, mutta pienet erilaisuudet saavat meidät nauramaan, Seignovert sanoo.

Naapureiden kustannuksella pilailu saa olomme tuntumaan turvalliselta, hän lainaa sosiologi Anthony Giddensiä. Muista erottautuminen vahvistaa omaa turvallisuutta ja identiteettiä.

Jutun kuvituksessa oleva ranskalaisten juttu belgialaisista rekkakuskeista on säilynyt toisen maailmansodan jälkeiseltä ajalta.

– Silloin paljon belgialaisia tuli töihin Pohjois-Ranskan tehtaisiin, ja heillä oli maine lakkorikkureina. Heidät nähdään vähän tyhminä Euroopassa, sanoo Seignovert.

Vitsien alkuperä on usein yhteinen historia tai kielialue.

Saksalaiset vinoilevat puolalaisten olevan laiskoja ja varastelevia työttömiä. Hollantilaisia he pitävät piheinä pilvenpolttajina, jotka hidastelevat moottoriteillä.

Virolaisvitseissä suomalaiset ovat hitaita juoppoja. Latvialaisten ja liettualaisten jutuissa hitaita ovat virolaiset itse.

Suomalaisjutuissa ruotsalaiset ovat tyhmiä ja vakavia. Ruotsalaisten mielestä norjalaiset ovat rikkaita maalaistolloja, jotka parantavat krapulaansa kiipeilemällä vuorilleen. Monet pitävät suomalaisia viinaanmenevinä, kuten vitsi Tanskasta osoittaa:

– Kaksi miestä istui puistonpenkillä. Ensimmäinen oli kännissä ja toinenkin oli suomalainen.

Tiina Juujärvi

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic