Uutiset

Naapuruus on muutakin kuin samassa rapussa asumista

Unohdetuksi moneen kertaan julistettu yhteisöllisyys ei olekaan kadonnut minnekään. Omaishoitajia tukevassa Petra-projektissa huomattiin, että toisten auttaminen ja yhdessä tekeminen kiinnostavat ihmisiä.

-Selvitimme taloyhtiöiden asukkaiden halukkuutta auttaa apua tarvitsevaa naapuria. Löytyi yllättävän paljon henkilöitä, jotka haluaisivat auttaa, jos joku pyytäisi, kertoo projektivastaava Kaarina Hauskala.

Petrassa selvitettiin auttamishalukkuutta osana projektin taloyhtiötoimintaa, jossa on tällä hetkellä mukana viisi kerrostaloa. Toiminnalla on tarkoitus lisätä asukkaiden yhteisöllisyyttä ja samalla löytää yhtiössä asuvalle omaishoitajalle tukea ja uusia harrastuksia.

-Olemme olleet mukana järjestämässä esimerkiksi luentosarjoja ja juhlia. Tarkoitus on, että me emme jatka ryhmien ohjaamista, vaan vastuu siirtyy yhteistyötahoille ja vapaaehtoisille.

Kokoontumiset lähellä kotia

Nyt mukana olevat yhtiöt ovat löytyneet omaishoitajan itsensä otettua yhteyttä projektiin. Jatkossa toiveena on, että uinuvaa yhteisöllisyyttä herättelemällä löydetään uusia omaishoitajia toimintaan.

Taloyhtiötoimintaa halutaan laajentaa niin, että mukaan tulee esimerkiksi omakotialueita. Pääasia on, että ihmiset asuvat lähekkäin ja kokoontumiset voidaan järjestää lähellä omaishoitajan kotia.

Näin mukaan on mahdollista tuoda myös hoidettava omainen.

Hauskala huomauttaa, että omaishoitajuudella ei silti tarkoiteta tässä vain kunnan omaishoitotukea saavaa henkilöä.

-Voisi vaikka olla niin, että äitini asuisi dementiaa sairastavan miehensä kanssa Helsingissä. Se koskettaisi myös minua, Hauskala kertoo esimerkkinä.

Iloa rutiinien keskelle

Tällä hetkellä Petra etsii uusia vapaaehtoisia omaishoitajien tueksi. Vapaaehtoisista voi tulla henkilökohtaisia kannustajia omaishoitajille tai he voivat kouluttautua ryhmänohjaajiksi.

Toisin kuin yleensä, Petrassa toimintaa järjestetään myös vapaaehtoisten kiinnostuksen mukaan.

-Vapaaehtoinen voi saada omaishoitajan kokeilemaan uusia juttuja. Jos vapaaehtoinen käy usein leffassa, hän voi innostaa omaishoitajan mukaan.

Tarkoitus on löytää asioita, jotka tuovat iloa omaishoitajan arkeen, Hauskala tiivistää.

Jokainen tietää, että arjen rutiinit jaksaa paremmin, kun tiedossa on jotain mukavaa. (HäSa)

Mainos