Uutiset

Naarmuuntuneen pelilevyn voi pelastaa

Huolimaton cd-ja dvd-levyjen käsittely käy helposti kalliiksi.

Musiikkilevyn tai elokuvan arvo on muutamasta eurosta pariin kymppiin, mutta konsolipelien kohdalla ohutkin naarmu aiheuttaa helposti useiden kymmenien eurojen vahingon.

Konstit naarmuuntuneiden levyjen korjaamiseen ovat kuitenkin monet: internetistä löytyy omatoimiseen korjaamiseen lukuisia keinoja. Hammastahnalla paikattu levy saattaa jälleen toimia – tai sitten ei. Kotikäyttöön myydään myös erilaisia levyjen puhdistus- ja hiomasettejä, joiden toimintavarmuus vaihtelee.

Myös muutamia yrityksiä tarjoaa palveluja naarmuuntuneiden levyjen pelastamiseen. Korjaaminen maksaa huomattavasti vähemmän kuin tuotteen ostaminen uutena.

Kiiltävän puolen voi pelastaa

Hopeajaloste Oy:n yrittäjä Kimmo Mikkola on aloittanut naarmuuntuneiden levyjen kaupallisen hiomisen yrityksen pöytähopean käsittelyyn suunnitelluilla laitteilla.

– Idea tuli ihan omasta tarpeesta, meillä on kotona kymmeniä pelejä, jotka naarmuuntuvat lasten käsittelyssä. Levy ei vaadi kovin kummallista naarmua, kun se on käyttökelvoton.

Tähän mennessä Mikkola on hionut muutaman kymmenen levyä. Tulokset ovat yllättäneet.

– Olen saanut korjattua kaikki levyt yhtä – betonilattiaa vasten oikein kovasti hinkattua – lukuun ottamatta.

Mikkolan mukaan pahatkin vauriot saa korjattua, jos naarmu on levyn kiiltävällä puolella. Hän hioo kiillotusvahaa käyttäen levyn pinnan pehmeällä, metallin kiillottamiseen tarkoitetulla laikalla, minkä jälkeen levy upotetaan veteen ja pestään ultraäänellä. Huuhtelun jälkeen levy kuivataan kuivauskaapissa. Levyyn ei kosketa käsin enää hiomisen jälkeen.

– Levyn pinta on niin herkkä, että siihen voi tulla pieniä naarmuja jo liinalla pyyhkimällä.

Mikkola antaa hiomilleen levyille täyden takuun. Mikäli naarmu on etikettipuolella ja se haittaa levyn toimintaa, asialle ei yleensä ole mitään tehtävissä. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic