fbpx
Uutiset

Näennäiskansanäänestykset alkoivat Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa

Venäjän liikekannallepanoon haalitaan miehiä niin pidätetyistä kuin öljy-yhtiöiden työntekijöistä. Tshetsheenijohtaja Kadyrov sanoutui irti koko harjoituksesta: "Kiintiö täytetty jo 254-prosenttisesti."
Ukrainassa neljällä Venäjän miehittämällä alueella käynnistettiin perjantaina niin kutsutut kansanäänestykset alueiden liittämisestä Venäjään. Kuva: Alexander Nemenov / AFP / Lehtikuva

Ukrainassa neljällä Venäjän miehittämällä alueella käynnistettiin perjantaina niin kutsutut kansanäänestykset alueiden liittämisestä Venäjään. Näennäisäänestykset järjestetään Itä-Ukrainan Donetskin ja Luhanskin lisäksi myös Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla.

Näytelmän on määrä kestää ensi tiistaihin saakka. Äänestyksen järjestelyt ovat kyseenalaiset: esimerkiksi Donetskissa paikalliset viranomaiset ovat kertoneet äänestämisen tapahtuvan ensimmäisinä päivinä “ovelta ovelle” ja vaalihuoneisto olisi auki vain viimeisenä päivänä.

Venäläisen uutistoimisto Tassin kuvissa donetskilaisille kerrottiin äänestyksen alkamisesta kovaäänisillä ja näytettiin joidenkin äänestävän talojen pihoilla.

Moskovassa oli mahdollista äänestää Donetskin niin kutsutun kansantasavallan suurlähetystössä. Näin teki muun muassa 59-vuotias upseeri Leonid, joka kertoi AFP:lle olevansa tyytyväinen.

– Asiat ovat liikkumassa kohti Neuvostoliiton palauttamista. Kansanäänestys on yksi askel siihen suuntaan, hän sanoi.

“Haluatteko tasavallan liittyvän Venäjään?”

Yksipuolisesti itsenäisiksi julistautuneiden ja Venäjän jo aiemmin tunnustamien Donetskin ja Luhanskin “kansantasavaltojen” alueilla äänestyslipuissa kysytään ykskantaan, kannattaako äänestäjä tasavallan liittymistä Venäjään.

Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla kysymys on pidempi: “Kannatatteko eroa Ukrainasta, itsenäisen valtion muodostamista alueesta ja sen liittymistä osaksi Venäjän federaatiota?”

Ukraina ja länsimaat ovat todenneet, ettei äänestyksillä tai niiden väitetyllä tuloksella ole mitään merkitystä. Äänestysten on arvioitu olevan Venäjän epätoivoinen yritys nostaa kynnystä Ukrainan vastahyökkäyksen etenemisen alueille, jotka Venäjän tulkinnan mukaan olisivat jatkossa osa sen maaperää.

Perjantaina Ukrainan asevoimat kuitenkin ilmoitti vallanneessa Donetskin alueelta Jatskivkan kylän sekä maa-alueita läheltä Bahmutin kaupunkia. Britannian sotilastiedustelun mukaan ukrainalaiset ovat kyenneet pitämään yllä painetta eri puolilla rintamaa.

Pidätetyille palvelukseenastumismääräys käteen

Samaan aikaan Venäjällä jatkettiin sekavissa merkeissä presidentti Vladimir Putinin määräämän “osittaisen” liikekannallepanon toteutusta. Valtiollisissa medioissa näytettiin palvelukseen ilmoittautuneita miehiä, kun taas muualla medioissa levisi tietoja protesteista värväystoimia vastaan.

Useiden eri lähteiden mukaan palvelukseenastumismääräyksiä on jaettu poliisiasemilla miehille, joita on pidätetty sodanvastaisissa mielenosoituksissa. Venäläiset ihmisoikeusjärjestöt kertovat hukkuvansa avunpyyntöjen tulvaan.

Vaaravyöhykkeellä ovat myös suurten, valtio-omisteisten yritysten työntekijät. Barents Observerin tietojen mukaan Venäjän energiaministeriö on määrännyt kaikki öljy- ja mineraaliyhtiöiden miestyöntekijät ilmoittautumaan värväystoimistoihin seuraavien kahden viikon aikana.

Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov puolestaan ilmoitti sanoutuvansa irti koko liikekannallepanosta. Hänen mukaansa Tshetshenia on täyttänyt omalta osaltaan sotilaiden kiintiönsä 254-prosenttisesti jo ennen koko liikekannallepanoa.

Keski-Aasian maista Venäjälle tulleita ja kansalaisuuden alle 10 vuotta sitten saaneita vierastyöläisiä saattaa puolestaan uhata kansalaisuuden menetys, jos he eivät ryhdy suorittamaan asepalvelusta Venäjän asevoimissa.

Lähteinä AFP, Moscow Times, Barents Observer, The Diplomat.

Menot