Uutiset

Näillä keinoilla Sipilä yrittää lunastaa pääministerin profiilia

Keskustan varmaksi veikattu vaalivoitto näkyy puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän otteissa, arvioi Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander.

– Sipilä yrittää lunastaa pääministeriprofiilia hyvin selkeillä, päättäväisen oloisilla ilmauksillaan.

Sipilä käytti MTV:n vaalipaneelissa ilmauksia, kuten tulos tai ulos, minä pidän lobbarit kilometrin päässä ja kysy mitä vain.

– Siinä on tällaista perinteistä patruunameininkiä.

Sipilä on jatkuvasti kerrannut omia ansioitaan yrityselämässä, kun hänen pätevyyttään Suomen johtamiseen on kyselty. Majander kuitenkin huomauttaa, että Sipilän osaaminen Suomen pääministerinä on kuitenkin tällä hetkellä vasta uskon asia.

– Ei menestystä yrityspuolella voi väheksyä. Politiikan ja maan johtaminen ei kuitenkaan ole sama asia. Maan menestystä mitataan huomattavasti monipuolisemmalla asteikolla kuin sillä, mitä jää viivan alle.

Majander nosti MTV:n keskiviikkoillan vaalipaneelin ensimmäiseltä tunnilta myös toisen kiinnostavan havainnon: perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli hänen mielestään koko nelikon sopuisin.

– Hän oli vähän sivussa koko ajan ja katsoi myhäillen ”poikia”. Aikaisemmissa vaaleissa oli aina jännitettä, että miten perussuomalaiset ja Soini räyhäävät omilla teemoillaan. Nyt hän painotti 18 vuoden kokemustaan puolueen johdossa.

Majander sanoo, että demarien Antti Rinteen ja kokoomuksen Alexander Stubbin edelleen jatkuvassa toistensa nokittelussa korostuu se asetelma, että Sipilä on jo ikään kuin varmasti tuleva pääministeri.

– Muut eivät enää edes hae pääministerin habitusta ja roolia, vaan näissä väännöissä on kyse tulevasta hallituspohjasta. Tämäkin tentti osoitti, että nämä eivät ole pääministerivaalit vaan hallituspohjavaalit.

Herrasmiesmäinen tunnelma

Vaalitentissä vallitsi varsin herrasmiesmäinen tunnelma. Jatkuvaa päälle huutamista ei nyt nähty, kuten kävi kahdeksan suurimman puolueen johtajien tentissä.

Rinne yritti haastaa Stubbia työntekijöiden palkkaamisen keinoista. Sipilän hän jätti rauhaan, vaikka kokoomus ja keskusta ovat molemmat kannattaneet koeaikojen pidentämistä työntekijöiden palkkaamisen helpottamiseksi.

Soini ei haastanut ketään, vaan pysytteli sivussa ja vastaili niin polveilevasti, ettei ehtinyt usein edes asiaan, kun juontajat keskeyttivät vastaukset.

Vaalitentissä näytetyssä videossa lama-ajan pääministeri Esko Aho varoitti hallituksen liepeillä pyörivät etujärjestöistä, jotka käyvät vahtimassa intressiensä toteutumista.

Entinen ammattiyhdistyspomo Antti Rinne ei sanonut poikkipuolista sanaa ay-liikkeestä. Rinteen mukaan ay-liike on tärkeä toimija suomalaisessa yhteiskunnassa, yksi konsensuksen rakentajista.

Sipilä sen sijaan vastasi reippaasti, kun häneltä kysyttiin suhdetta etujärjestöihin, myös maataloustuottajien MTK:hon. Sipilän mukaan lobbarit pidetään kymmenen metrin, mieluummin kilometrin päässä. Hänestä hallituksen pitää tehdä omat päätöksensä.

Stubb vastasi epämääräisesti. Hän antoi ymmärtää, että etujärjestöt pitää ottaa huomioon, mutta niiden toiminnalla pitää olla hänen aiemmin peräänkuuluttamansa tulosvastuu.

Soini pääsi sanomaan, että perussuomalaisilla ei ole muuta eturyhmää kuin kansa. Kaikki pääministerityrkyt lupaavat uuden hallituksen kolmessa, neljässä viikossa, ja he kannattavat Sipilän ehdottamaa yhteiskuntasopimusta.

Toisella tunnilla Rinne näpäytti Stubbia EU-politiikan johtajuudesta. Stubbin vaalilause yli muiden on ollut sen korostaminen, että pääministeri johtaa EU-politiikkaa. Rinne huomautti, että päätökset tekevät keskeiset ministerit yhdessä EU-ministerivaliokunnassa.

Venäjä-keskustelussa kysyttiin Pohjoismaiden puolustusministerien viikonloppuna julkaisemasta yhteisestä kirjoituksesta, jossa oli mukana myös Suomen puolustusministerin Carl Haglundin (r.) nimi. Kirjoituksessa puolustusministerit kehottivat varautumaan Venäjän mahdollisesti aiheuttamiin konflikteihin.

Stubb puolusti ainoana avoimuutta ja uskallusta puhua avoimesti siitä, että Venäjä on toiminut väärin. Sipilä ja Rinne pitivät yhteiskirjoitusta ”ei ihan loppuun saakka harkittuna”.

Soini oli sitä mieltä, ettei räksyttäminen kannata.

Rinne ei olisi sanonut puolustusministereiden tapaan, että Venäjä on sotilaallinen uhka Suomelle. Myös Sipilä nosti esiin sen, että yhteisen uhkakuvan maininta on uutta.

Asiasanat

Päivän lehti

30.3.2020