fbpx
Uutiset

Näin asiat etenivät Jukka Hankamäen teoksen julkistuksesta kohuun ja ministerin päätökseen selvittää, miten asiaton teksti vaikuttaa Suomen Perustan saamaan valtionavustukseen

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että teoksen näkemykset ovat sen kirjoittajan Jukka Hankamäen näkemyksiä, ei puolueen näkemyksiä. Kuva: Mauri Ratilainen
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, että teoksen näkemykset ovat sen kirjoittajan Jukka Hankamäen näkemyksiä, ei puolueen näkemyksiä. Kuva: Mauri Ratilainen

Maanantaina 8. kesäkuuta Perussuomalaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa julkistetaan filosofian ja valtiotieteiden tohtori Jukka Hankamäen kirjoittama teos. Ajatuspaja Suomen Perustan julkaisema 420-sivuinen teos on nimeltään “Totuus kiihottaa – Filosofinen tutkimus vasemmistopopulistisen valtamedian tieto- ja totuuskriisistä“. Julkistustilaisuudessa on paikalla muun muassa Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Teoksen pystyi heti julkistuspäivänä lataamaan Suomen Perustan verkkosivuilta. Suomen Perusta -ajatuspaja on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä viime vuonna 120 000 euroa tukea.

Tiede- ja kulttuuriministeri ilmoittaa, että teos käydään läpi

Keskiviikkoon 10. kesäkuuta mennessä julkaisusta on noussut sosiaalisessa mediassa kohu. Hankamäki kirjoittaa muun muassa, että Suomessa vallitsee naisten tyrannia ja jotkut suomalaisten miesten hyljeksimiksi joutuneet suomalaiset naiset ovat halunneet kostaa suomalaiselle yhteiskunnalle pariutumalla ulkomaalaisen kanssa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ilmoittaa Twitterissä, että julkaisu käydään läpi opetus- ja kulttuuriministeriössä. Ministeriössä tutkitaan, onko Suomen Perustan julkaisema teos ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa.

Valtionavustuksen saajan yhtenä velvollisuutena on edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Jos kriteerit eivät täyty, avustuksen saajilta voidaan pyytää selvityksiä avustuksen käytöstä ja rahaa voidaan periä takaisin.

Pääministerikin tuomitsee Twitterissä

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) ottaa kantaa. Hän kirjoittaa Twitterissä, että “rasismi, naisviha ja syrjintä eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan.”

Muun muassa Vasemmistonaisten puhenainen, kansanedustaja Veronika Honkasalo sanoo, että julkaisu edustaa laajempaa ja systemaattista antifeminististä liikettä, jonka ideologiassa naisviha ja rasismi kietoutuvat saumattomasti yhteen.

Halla-aho kiistää näkemyksien yhteyden Perussuomalaisiin

Keskiviikkona Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja varapuheenjohtaja Riikka Purra sanovat, että teoksen ajatukset ovat Juha Hankamäen omia näkemyksiä. Halla-ahon ja Suomen Perustan hallituksessa istuvan Purran mukaan ne eivät ole Suomen Perustan tai Perussuomalaisten näkemyksiä.

Halla-ahon mielestä ministeriön tekemä selvitys on liioiteltua, koska pitkästä teoksesta on noussut julkisuuteen muutamia poimintoja.

Suomen Perusta ilmoitti keskiviikkona, että teoksen julkaisu keskeytetään uudelleen arvioinnin ajaksi.

Matias Turkkila otti vastuun laadunvarmistuksen virheestä

Suomen Perustan varapuheenjohtaja Matias Turkkila lähettää keskiviikkoiltana tiedotteen, jossa hän ottaa vastuun teoksen laadunvarmistuksessa tapahtuneesta virheestä. Hän kertoo käyneensä tekstiä läpi kesällä 2019 ja tehneensä siihen huomattavan määrän merkintöjä ja korjausehdotuksia. Hän kertoo käyneensä ongelmalliset kohdat Hankamäen kanssa läpi syyskuussa 2019.

Turkkila sanoo luottaneensa, että epäasiallisuudet on poistettu. Hän sanoo tiedotteessa, että teoksessa käytettyjä ilmaisuja ei ole syytä puolustella. Monet osuudet olivat hänen mielestään alatyylisiä ja täysin asiattomia.

Suomen Perustan toiminnanjohtaja on vaihtunut kirjaprojektin aikana. Kirjaprojekti pantiin alkuun toiminnanjohtaja Simo Grönroosin kaudella. Grönroos valittiin Perussuomalaisten puoluesihteeriksi viime kesänä. Uusi toiminnanjohtaja Marko Hamilo aloitti vuoden alussa. Hamilo luki kirjan läpi ennen julkaisua.

Suomen Perustan hallituksen jäsenet kuten Riikka Purra ja eduskunnan varapuhemies Juho Eerola eivät ole teosta lukeneet etukäteen.

Menot