fbpx
Uutiset

Näin istutaan Arkadianmäellä seuraavat neljä vuotta - perussuomalaiset vasten tahtoaan äärioikealle

Ryhmänjohtaja Tavio: Tämä on kuin koulussa, osa luokasta eristää epätykätyn oppilaan nurkkaan.

Eduskunnan uusi istumisjärjestys on selvillä. Kaikkia uusi malli ei tyydytä. Perussuomalaiset siirretään vasten tahtoaan istumaan äärioikealle riveihin, joissa aiemmin istui ruotsalaisen kansanpuolueen ja kokoomuksen kansanedustajia.

Puolueiden puheenjohtajat kävivät neuvotteluita hetki sitten. Taustalla oli rkp:n toive siitä, että ryhmä halusi päästä laitariveistä keskelle istumaan. Rkp:n entiset paikat juontavat historiaan ja teknisiin syihin.

Kaksi mallia laudalla

Suurimman puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sdp.) sanoi, että on luontevaa katsoa heti vaalikauden alussa onko järjestelmä ajan tasalla.

– Yksimielistä ratkaisua ei saatu aikaan. Sen löytäminen osoittautui mahdottomaksi. Vaihtoehtona oli kaksi mallia. Toinen oli se, että otetaan lähtökohdaksi vanha malli ja katsotaan paikkoja eri puolueiden toiveiden mukaisesti. Tässä olisi kuitenkin tullut ongelmaksi se, että puolueet ovat suhteessa toisiinsa ja vaarana olisi ollut tilanne, että joku olisi ollut eri mieltä.

Malli parlamentista

Toinen vaihtoehto on, että katsotaan mallia maailmalta. Kävi ilmi, että sekä Euroopan parlamentissa että Pohjoismaiden neuvostossa on samantyyppinen jako kuin eduskunnassa.

– Tulos onkin se, että ryhmillä oli laaja yhteisymmärrys siitä, että istumajärjestyksen pohja on sen mukainen, mikä on parlamentissa ja Pohjoismaiden neuvostossa.

Käytännössä järjestys on seuraava puhemiehestä vasemmalle katsottuna: Ensin tulee vasemmistoliitto, sitten sdp, vihreät, keskusta, rkp ja kristillisdemokraatit, sitten kokoomus ja äärimmäisenä oikealla laidalla ovat perussuomalaiset.

Lindtman toteaa, vaikka ratkaisu ei ollut yksimielinen, niin tämä malli sai ryhmistä taakseen hyvin laajan enemmistön.

Istumajärjestys on varsinaisesti puhemiesneuvoston asia. Neuvosto käsitteleekin asian perjantaina ensimmäisessä kokouksessaan.

– Hyvin todennäköistä on, että puhemiesneuvosto tekee tämän suuntaisen esityksen eduskunnalle suurelle salille perjantaina.

Siirto oli yllätys

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio totesi, että päätös syntyi aika yllättäen.

– Kuulin vasta aamulla, että muut puolueet suunnittelevat mallia, jossa perussuomalaiset pannaan istumaan aivan oikealle. On aika erikoista, että Lindtman vielä käytti äärimmäisen oikealla -termiä, Tavio ihmettelee.

Hänen mukaansa ryhmä olisi halunnut istua vanhoilla paikoillaan.

– Pidämme huonosti perusteltuna sitä, että meidät siirretään oikealle. Se ei ole talouspoliittisesti perusteltua, mutta ei se ole perusteltua konservatiivi-liberaaliakselilla liioin. Teemme politiikkaa asiaperusteisesti huolimatta siitä, missä istutaan. Se on selvää, mutta kuvittelin, että toiseksi suurimman puolueen merkitys olisi ollut erilainen, ja että tästä asiasta pitäisi saada yksimielinen päätös. Ei anna eduskunnan arvokkuudesta kovin hyvää kuvaa.

Kultaista keskitietä

Taviolta kysyttiin puolueen oikeistolaisuudesta.

Tavio vastasi, että heidän äänestäjäkunta on aika lähellä keskustaa talouspoliittisesti ja ylipäätään he pyrkivät etsimään tolkkua tai kultaista keskitietä.

– Ryhmäjohtajien kokouksessa kuultiin erikoisia perusteluja sille, miksi meidät pitäisi siirtää laitaan. Siellä vedottiin yleisesti europarlamentin kokoonpanoon. En tunne sitä tarkkaan, mutta ymmärtääkseni siellä äänestetään järjestyksestä.

Tavion mukaan kyse on satavuotiaasta traditiosta, joka nyt rikotaan.

– Koemme olevamme smp:n jälkeisiä, hän lisäsi.

Hän vertasi muiden puolueiden tekoa koululuokkaan.

– Miksi sitä kutsutaan, kun osa luokasta päättää siirtää yhden epätykätyn oppilaan istumaan johonkin nurkkaan, hän kysyy.

Perussuomalaisten ryhmä aikoo äänestää istumajärjestystä vastaan perjantaina.

Menot