Uutiset

Näin kampaamoiden 200 € maksua perustellaan

Demarien kansanedustaja Tytti Tuppurainen vaatii, että kampaamoyrittäjien poikkeuslupamaksut poistetaan. Lännen Median yhteistyölehdet kertoivat perjantaina, että vain kahdeksan kampaamoa on hakenut poikkeuslupia pitääkseen ovensa auki itsenäisyyspäivänä.

Suomen hiusyrittäjien yhdistyksestä arvellaan, että korkea lupamaksu saattaa edistää harmaata taloutta. Jos kampaamo haluaa pitää ovensa auki, sen on haettava poikkeuslupaa, joka maksaa 200 euroa hallinnollisina kuluina. Viime vuonna maksu oli 120 euroa ja aiemmin 80 euroa.

Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki Valtiovarainministeriöstä sanoo, että maksuja on korotettu, koska lupien käsittelystä aiheutuvat kulut ovat olleet merkittävästi tuloja suuremmat.

– Lähtökohta on se, että lupatuloilla pitää kattaa luvan aiheuttama viranomaistoiminnan kustannus. Kustannusvastaavuus on jäänyt alle 50 prosenttiin, vaikka sen tulisi valtion maksuperustelain mukaan olla 100 prosenttia.

Tuppuraisen mielestä lainsäädännössä on tehty aikanaan virhe, kun kampaamoyrittäjät ovat joutuneet aukioloaikojen rajoitussääntelyn piiriin, johon esimerkiksi huoltoasemat eivät kuulu.

– Sen takia olen tehnyt lakialoitteen lupamaksun poistamiseksi kampaamoyrittäjiltä.

– Asiaa pitää katsoa kokonaisuutena. Loppujen lopuksi kampaamoilta tulevat lupamaksut ovat pieni tulo valtiohallinnolle, mutta yksittäisen kampaamon kannalta meno on tosi iso. Kampaamon pitää olla todella iso ja asiakkaita useita, että jotain viivan alle.

Tälle vuodelle kampaamot ovat hakeneet vain kahdeksan poikkeuslupaa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan yksikään kampaamo ei hakenut itsenäisyyspäivän poikkeuslupia vuosina 2010–2012 Etelä-Suomen alueella.

– Herää kysymys, että miten juhlapyhien kampaukset syntyvät. En halua syyttää hiusalaa harmaasta taloudesta, vaan haluan, että alalla on edellytykset toimia taloudellisesti järkevästi ja reilun pelin mukaisesti, Tuppurainen sanoo. (LM-HäSa)

Asiasanat