Uutiset

Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa, testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois

Uusi koronavirus on noussut epidemiaksi Pohjois-Italiassa, josta se on levinnyt matkailijoiden mukana useisiin uusiin maihin Euroopassa tällä viikolla. Tanskassa ja Virossa varmistettiin maiden ensimmäiset tartunnat torstaina.
Iranin pääkaupungissa Teheranissa kuten monissa muissakin suurissa kaupungeissa maailmalla liikkuu nyt paljon ihmisiä maskit kasvoilla. Talouspakotteiden muutenkin runtelemassa Iranissa on eniten koronavirustapauksia Lähi-idässä. Kuva: epa08250952
Iranin pääkaupungissa Teheranissa kuten monissa muissakin suurissa kaupungeissa maailmalla liikkuu nyt paljon ihmisiä maskit kasvoilla. Talouspakotteiden muutenkin runtelemassa Iranissa on eniten koronavirustapauksia Lähi-idässä. Kuva: epa08250952

Suomessa on tutkittu jo kymmeniä koronavirusnäytteitä tartuntaepäilyjen vuoksi, ja määrä kasvaa päivä päivältä. Tähän mennessä laboratoriokokeista kaksi on johtanut tartuntalöydökseen.

Uudellamaalla koronavirustartunta todettiin Italiasta palanneella suomalaisnaisella keskiviikkona. Lapissa tartunta varmistui tammikuun lopussa kiinalaisella turistilla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa oli tämän viikon alkuun mennessä käyty läpi yhteensä 30 henkilön koronavirusnäytteet. Viikon kuluessa uusi virus on levinnyt Euroopassa, ja eri puolilla Suomea on tullut ilmi lisää koronaepäilyjä.

Kahta koronavirusepäilyä tutkitaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys). Tartuntaa epäillään keski-ikäisellä iisalmelaisella pariskunnalla, jolla ilmeni lieviä hengitystieinfektion oireita Pohjois-Italiaan suuntautuneen matkan jälkeen.

Testitulokset saadaan perjantaihin mennessä, kerrotaan Kysin tiedotteessa. Sairaalan mukaan tutkitut ovat hyväkuntoisia ja odottavat vastauksia kotieristyksessä.

Vierailija ja terveydenhuollon työntekijä sairaalan sisäänkäynnillä Padovassa Pohjois-Italiassa. Kuva: epa08252389
Vierailija ja terveydenhuollon työntekijä sairaalan sisäänkäynnillä Padovassa Pohjois-Italiassa.

Negatiivisia testituloksia

Torstaina Lapin Kansa uutisoi uudesta tartuntaepäilystä Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä, mutta se osoittautui aiheettomaksi. Lisäksi keskiviikkona julkisuuteen tulleet koronavirusepäilyt Etelä-Savossa ja Jyväskylässä osoittautuivat molemmat aiheettomiksi, kun koronavirusnäytteet olivat negatiivisia.

Ylen mukaan myös esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla Kokkolan keskussairaalassa on tutkittu ensimmäiset koronaepäilyt. Keskussairaalaan hakeutui helmikuussa testeihin kaksi Aasiassa matkaillutta suomalaista, joilla oli hengitystieoireita. Epäilyt osoittautuivat kuitenkin aiheettomiksi.

Jos epäilee saaneensa viruksen, kannattaa ensimmäisenä soittaa sairaalaan, Suomen terveysviranomaiset muistuttavat.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) korosti torstaina eduskunnassa, että Suomessa ei ole epidemiaa ja tartuntariski on pieni.

Yli sata pääsee pois karanteenihotellista Teneriffalla

Koronavirustartunnan takia karanteenissa Teneriffalla Costa Adeje Palace -hotellissa on kerrottu olevan myös yli 20 suomalaismatkailijaa. Torstaina paikalliset viranomaiset kertoivat, että yhteensä 130 hotellissa karanteenissa olevista yli 700 asiakkaasta saa lähteä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Paikallisen hallinnon edustajan mukaan kellään hotellissa olevista ei ole ollut virukseen viittaavia oireita ja on mahdollista, että lisää ihmisiä päästetään pois hotellista lähiaikoina, jos kenellekään ei ilmaannu virustartunnan oireita. Karanteeni on kestänyt kolme päivää.

Lisäksi turistit saivat luvan liikkua vapaammin hotellialueella. Eristyksissä oleville asiakkaille on perustettu erityinen auttava puhelin, johon voi soittaa, kun tarvitsee apua.

Teneriffalaishotelli joutui karanteeniin, kun siellä oleskelleella italialaismiehellä todettiin koronavirustartunta. Tartunnan saaneita italialaisia on Teneriffalla nyt yhteensä neljä. Hotellissa olevien karanteenin on sanottu kestävän kaksi viikkoa.

Sairaalan lähelle oli pystytetty telttoja, joissa tehtiin koronavirustestejä Padovan kaupungissa Italiassa. Kuva: epa08252398
Sairaalan lähelle oli pystytetty telttoja, joissa tehtiin koronavirustestejä Padovan kaupungissa Italiassa.

Virus saapuu matkailijoiden mukana

Koronavirus onlevinnyt jälleen uusiin maihin Euroopassa, kun Virossa ja Tanskassa on vahvistettu maiden ensimmäiset tartunnat.

Viron sosiaaliministeri Tanel Kiikin mukaan maassa tavattu tartunta olisi Iranin kansalaisella, joka asuu vakituisesti Virossa. Tanskan tapauksessa tartunnan saanut mies oli ollut hiihtämässä Lombardiassa Pohjois-Italiassa perheensä kanssa.

Suuri osa Suomen tartuntaepäilyistä sekä Euroopassa todetuista virustartunnoista on peräisin Italiasta. Euroopan noin 480 varmistetusta tartunnasta Italiassa on todettu yli 400.

Tällä hetkellä Euroopassa määritellään epidemia-alueeksi Italian Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueet.

Epidemia-alueella tarkoitetaan alueita, jossa esiintyy laajempia tartuntaketjuja. Nyt Pohjois-Italian alueiden ja Manner-Kiinan lisäksi epidemia-alueeksi määritellään Iran ja Etelä-Korea.

Muu maailma ohitti Kiinan uusissa tartunnoissa

Torstaina uusia koronavirustartuntoja ilmeni enemmän muualla maailmassa kuin Manner-Kiinassa, josta virus lähti leviämään kaksi kuukautta sitten.

Kiinan koronaviruskuolemien päivittäinen luku oli alhaisin sitten tammikuun 28. päivän. Kiinassa raportoitiin torstaina 29 uudesta koronaviruskuolemasta.

Koronavirus on levinnyt Kiinan lisäksi 44 maahan

Torstaihin mennessä tapauksia oli todettu yhteensä noin 81 200, joista Manner-Kiinan ulkopuolella noin 3 700.

Koronavirukseen on kuollut Kiinan jälkeen eniten ihmisiä Iranissa, jossa kuolleiden määrä nousi torstaina 26:een. Vuorokaudessa uusia tartuntoja oli ilmennyt 106.

Tartuntoja on ollut eniten Kiinan ulkopuolella Etelä-Koreassa. jossa varmistui 334 uutta tartuntaa torstaina.

Eri maiden hallitukset ovat yrittäneet hillitä epidemiaa esimerkiksi sulkemalla kouluja ja peruuttamalla isoja yleisötapahtumia.

Torstaihin mennessä tautiin oli kuollut noin 2 800 ihmistä, joista 94 prosenttia Hubein maakunnassa.

Asiasanat

Menot