fbpx
Uutiset

Näin paljon suurmielenosoitus työllisti virkavaltaa

Poliisi oli varautunut isolla miehityksellä perjantaina suurmielenosoitukseen Helsingin keskustassa. Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista sanoo, että viranomaiset olivat varautuneet suureen väkimäärään – ei niinkään mahdollisiin järjestyksenpidollisiin ongelmiin.

– Suuret väkimäärän vuoksi varauduttiin mahdollisiin onnettomuustapauksiin. Sen takia poliisilla oli suuremmat resurssit kuin normaalina viikonloppuna.

Kujalan mukaan lähtökohta oli jo se, että ”tavalliset kansalaiset osoittavat mieltään, eivätkä muodosta turvallisuusriskiä”.

– Kun on suuri, paikoillaan oleva väkimäärä tavallisia suomalaisia, niin sosiaalinen paine sellaisia henkilöitä kohtaan, jotka muuten saattaisivat aiheuttaa jotain, eivät toimi tällaisissa tilanteissa. Pienemmissä porukoissa niin voi käydä.

Ylikomisario sanoo, että päivä on ollut jopa rauhallisempi kuin tavallinen perjantaipäivä. Kujala jatkaa, että poliisille ei tullut ainuttakaan hälytystehtävää mielenilmaukseen liittyen.

– Nolla. Ei ainuttakaan hälytystä. Muuallakin kaupungissa on ollut tavallista vähemmän hälytyksiä.

Mielenosoitukseen liittyen oli Kujalan mukaan sattunut vain yksi pieni häiriö, kun mustiin pukeutuneet ja mustia lippuja kantaneet henkilöt olivat pysäyttäneet tilausajon.

– Siinä estettiin bussiin liikkeellelähtö ja huudettiin kuljettajalle jotain herjoja. Bussia yritettiin jonkin verran vahingoittaa vääntämällä tuulilasinpyyhkijöitä. Poliisi poisti nämä henkilöt edestä ja bussi lähti liikkeelle.

Poliisi kiittelee myös pääkaupunkiseudun hyvin sujunutta liikennettä.

– Liikenne on sujunut hyvin ennakko-odotuksiin nähden. Tietysti iltapäiväruuhka on alkamassa. Jää nähtäväksi, millainen siitä tulee. Tähän asti kaikki on mennyt hyvin.

Asiasanat

Menot