Uutiset

Nainen – älä pidä älyäsi ämpärissä

Lauantaisen naistenpäivän kunniaksi Suomen Mensa järjestää erikoistestejä, joihin osallistuja voi tuoda ystävän tai puolison ilmaiseksi mukaan.

Kaksi yhden hinnalla -testi järjestetään 8. maaliskuuta muun muassa Hämeenlinnassa pääkirjastossa (Lukiokatu 2, musiikkisali) kello 11.

Suomen Mensan jäsenmäärä on viime vuosina kasvanut tasaiseen tahtiin, mutta naisten osuus jäsenistä on edelleen vain noin kolmasosa.

– Kyse ei ole siitä, että Suomessa olisi enemmän älykkäitä miehiä. Älykkyystestien tuloksissa ei ole merkittävää eroa miesten ja naisten välillä. Miesten suhteellisesti suurempi osuus Mensassa kertoo enemmänkin siitä, että naisia käy testeissä selkeästi miehiä vähemmän, kertoo Mensan testivastaava Juho Kilkku.

– Voimme vain arvailla, mistä naisten korkeampi kynnys itsensä testauttamiseen johtuu. Kyseessä saattavat olla itsevarmuustekijät, miehille tyypillisempi kilpailuvietti tai jotain aivan muuta. Tätä kynnystä Mensa tahtoo kuitenkin naistenpäivän tempauksen avulla madaltaa.

Mensan rajan ylittäneistä jäseneksi liittyvät sekä miehet että naiset yhtä suurilla osuuksilla.

– On tärkeää muistaa, että älykkyystesti ei ole vain yhdistyksen pääsykoe, vaan Mensa on yleishyödyllinen yhdistys, ja kyseessä on ensisijaisesti tilaisuus oppia lisää itsestään ja luontaisista taipumuksistaan, Kilkku sanoo.

Älykkyys saa näkyä

Oman älykkyyden tunnistaminen voi olla yksilötasolla koko elämän mullistava kokemus. Korkea älykkyys saattaa jäädä koulussa tai työelämässä huomaamatta, ja lahjakas yksilö hukkuu massaan.

Suomen Mensan tavoitteena on tuoda älykkyyttä ja sen hyödyntämiseen liittyvää tietoa laajemman yleisön ulottuville ja rohkaista huippuälykkäitä toteuttamaan omaa potentiaaliaan.

– On harmillista, kuinka usein nykyajankin koulumaailmassa tyttöjen menestystä selitetään ahkeruudella, ja samaan aikaan saman tuloksen saavuttanutta poikaa kutsutaan fiksuksi ja älykkääksi. Koulumaailmassa puhutaan usein myös huippuälykkäiden alisuoriutumisesta eli siitä, kuinka korkea älykkyysosamäärä ei automaattisesti näy koulumenestyksenä. Mutta yhtä lailla niin sanottujen kympin tyttöjen menestyksen leimaaminen vain ulkoaopetteluksi ja ahkeruudeksi on väärin, Kilkku toteaa.

Suomen Mensan testikalenteri: http://www.mensa.fi/testikalenteri/

 

 

 

Asiasanat