Uutiset

Nainen ja villakoirat

Dramaattisten uutistapahtumien viikolla tuntuu vähäpätöiseltä käsitellä niin kevyttä aihetta kuin pöly.

Mutta: uutisia tulee ja menee, pöly on ja pysyy. Se ei lopu eikä häviä koskaan. Hikisimmänkin siivousurakoinnin jälkeen pölyä ilmaantuu kaikkialle pikemmin kuin siivouksen tekijä haluaa uskoa.

Aika ajoin pöly nousee myös puheen-, jopa uutisten aiheeksi. Pölypäivittelyn sesonkia on eletään aina alkukeväällä, kun kaupungeissa kirskutellaan hampaita katupölyn keskellä. Samaan aikaan alkavat allergiset lähimmäiset kärsiä siitepölyistä. Sitä piinaa riittää hamaan lumen tuloon.

Pölyn määrää ja sen aiheuttamia haittoja työpaikoilla, laitoksissa ja julkisissa tiloissa kasvattaa nykyinen säästöpyrkimys , joka kohdistuu aivan erityisesti siivoukseen. Onkohan minkään muun työn tehokkuuden lisäämiseen paneuduttu niin vimmaisesti kuin siivouksen?

Myönteistä tehokkuuden lisäämistä ovat uudet hyvät välineet ja puhdistusaineet, vähemmän myönteistä siivoojien puristaminen ankariin minuuttiaikatauluihin. Ääritapauksissa siivouksesta säästäminen kasvattaa pölyn määrän terveydelliseksi uhkaksi.

Naisen elämässä pöly alkaa esittää aiempaa näkyvämpää roolia keski-iän koittaessa. Nuoruusvuosina kotona havaittu pöly ei vielä herätä suurtakaan ahdistusta. Vasta vanhemmiten nainen alkaa pyrkiä siitä eroon lisääntyvällä tarmolla. Monien miesten mielestä naisen taistelu pölyn eri olomuotoja vastaan saavuttaa jopa kiusallisia mittasuhteita.

Muuan miespuolinen kirjailija pohdiskeli kerran ääneen sitä, miksi naiset noin 40 vuotta täytettyään alkavat silmä kovana vahtia lattioita. Tuolloin oudolta tuntuva väite on osoittautunut todeksi ainakin omalla kohdalla.

En muista nuorena tiirailleeni sänkyjen alle pölypalloja vaanien. Kokonaiset villakoirakennelit saivat rauhassa oleskella piilopaikoissaan tulevaisuuteen lykkäytyvää suursiivouspäivää odotellen.

Tämän päivän nuorison edustajat kehuskelevat jo julkisestikin siivoamisvastaisuudellaan, mikä edellyttää sallivaa, jopa myönteistä suhtautumista huonepölyyn. Rohkenen epäillä, että monet heistäkin iän myötä muuttuvat tässä suhteessa ahdasmielisemmiksi ja tarttuvat imuriin nykyistä useammin. Tai sitten palkkaavat ammattilaisen jahtaamaan villakoiria.

Elämässä saattaa käydä niinkin, että koti on pölytön ja edustava, mutta asukkaiden väliset ihmissuhteet sellaiset, että ikävyyden ankeanharmaa pöly tarraa kaikkeen olemiseen. Se pöly on villakoiria paljon vaarallisempaa ja vaikeasti poistettavaa.

Tohdin kuvitella, että jotain tällaista saattoi kokea yllättävän ja varmasti vaikean päätöksensä keskiviikkona julkistanut pääministerin puoliso, joka kuvaili avioeroaan ”harmaan pariskunnan harmaaksi eroksi.”

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic