Uutiset

Nainen, pyörä ja syksy ovat huono yhdistelmä

Pyöräkolareissa kuolleista puolet on eläkeiässä, mutta loukkaantumisherkimpiä ovat tätä nuoremmat naiset, If Vahinkovakuutusyhtiön keräämät tiedot osoittavat.

If analysoi 10 000 pyörällä sattunutta työmatkatapaturmaa viiden vuoden ajalta. Niistä kaksi kolmesta sattui naispyöräilijöille.

Naisten tapaturmat alkavat kasvaa voimakkaasti 40 ikävuoden jälkeen.

Miehillä samaa kehitystä ei havaittu.

– Naiset ajavat pyörällä töihin useammin kuin miehet, Ifin korvausjohtaja Anssi Ranta selittää.

Peräti joka neljäs pyöräkolarissa loukkaantunut on 47–60-vuotias nainen. Miesten vastaava osuus on vain 12 prosenttia.

Polkupyörätapaturmat alkavat yleistyä toukokuussa. Kasvu jatkuu läpi kesän ja pimenevän syksyn. Pyöräkolarien huippu onkin vasta marraskuussa.

Tyypillisin pyöräkolari on kaatu­minen. Niitä tapahtuu seitse­män kertaa enemmän kuin pyörän ja auton keskinäisiä kolareita. Kaatuessa loukkaantuvat jalat, olkapäät ja käsivarret. Eniten osumia ottavat vastaan polvet ja kyynärpäät.

Kaatumiseen johtaa usein väistötilanne: pyöräilijä väistää äkisti avautuvaa autonovea tai jalankulkijaa. Nopeat refleksit, pyöräilykypärä ja sormia suojaavat käsineet ovat tällöin arvossa.

– Vaikka vahinkoja sattuu, kokonaisuudessaan pyöräily on ehdottomasti hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille, Ranta painottaa.

Pyörällä sattuneita työmatkatapaturmia korvataan vuosittain vakuutuksista noin 5 000 kappaletta. Toisaalta arvion mukaan vain joka neljäs polkupyörällä ajettu tapaturma ylipäänsä päätyy tilastoihin.

Kari Pitkänen