Uutiset

Naiset vaaliuurnille Kuwaitissa

Kuwaitin naiset valmistautuivat historialliseen hetkeen, kun maan parlamenttivaalit käydään torstaina. Naiset pääsevät äänestämään parlamenttivaaleissa ensimmäistä kertaa. Naisia pääsi ensi kertaa myös ehdolle.

Toukokuussa 2005 Kuwaitin 50-jäseninen parlamentti vihdoin luopui vastarinnastaan ja päätti antaa naisille tasa-arvoisen ääni- ja vaalioikeuden.

Todennäköisesti kukaan 30 naisehdokkaasta ei kuitenkaan pääse parlamenttiin. Paikat ovat viime vuosina jakautuneet lähinnä islamisteille ja heimojen tukemille ehdokkaille.

Naiset saivat äänestää jo huhtikuussa pidetyissä täytevaaleissa. Tuolloin uurnille uskaltautui kuitenkin vain 30 prosenttia äänioikeutetuista naisista. Yhtenä syynä pidettiin sitä, että konservatiiviset musliminaiset eivät halunneet paljastaa kasvojaan vaalivirkailijoille. Sääntönä on, että virkailijoiden on pystyttävä tunnistamaan äänestäjien henkilöllisyys.

Toinen ongelma vaaleissa on laajalle levinnyt äänestäjien lahjonta. Oppositio pyrki pääsemään tästä eroon vaatimalla muutosta vaalipiireihin.

Ehdotuksen mukaan vaalipiirit olisivat vähentyneet 25:stä viiteen. Hallitus teki kompromissin: vaalipiirejä on nyt kymmenen.

Kuwaitin naisehdokkaat saavat tukea maan lentoyhtiöltä, joka on luvannut lennättää kuwaitilaisnaiset äänestämään ilmaiseksi.

Kuwaitissa on 340 000 äänioikeutettua. (STT-DPA)

Päivän lehti

9.7.2020