Kolumnit Uutiset

Naisilla ei ollutkaan niin väliä

Pettymys. Se tunne tässä taitaa olla päällimmäisenä. Olen pettynyt moneen asiaan sekä Suomessa että suuressa maailmassa. 

Jotenkin sitä on kuvitellut nuoresta asti, että tämä maailma kehittyy koko ajan parempaan suuntaan. Nyt suunta näyttääkin aivan väärältä.

Olin nuorena kai naiivi, kun uskoin esimerkiksi siihen, että naisten ja miesten tasa-arvo menee koko ajan eteenpäin.

Muistan kivan, 1970-lukulaisen ammatinvalintavihkosemme, jonka kuvituksessa oli kautta linjan pyritty rikkomaan stereotypioita. Eli jos oli kyse miesvaltaisesta ammatista, sen edustajana kuvassa oli nuori nainen, ja sairaanhoitajana oli mies, totta kai.

Mutta ei ole mennyt kehitys näin. Jokin aika sitten uutisoitiin, että Suomessa mies- ja naisasetelmat ammateissa ovat jopa perinteisempiä kuin kansainvälisesti. Miessairaanhoitaja on meillä edelleen poikkeus.

Yhdysvalloissa asioiden täytyy olla vielä huonommin – valitsivathan amerikkalaiset presidentikseen Donald Trumpin siitä huolimatta, mitä hän on sanonut naisista ja miten hän on heitä kohdellut.

Kun Trumpin möläytykset tulivat julkisuuteen muutama viikko sitten, monet republikaanitkin olivat sitä mieltä, että se oli hänen menoaan. Mutta ei. Lähes puolet äänestäjistä olikin sitä mieltä, ettei naisilla ole niin väliä. Kaiken lisäksi monet naisetkin pysyivät Trumpin takana, mikä on minusta käsittämätöntä.

Ehkä takapakit ovat meille terveellisiäkin muistutuksia siitä, ettei saavutettuja etuja ole. Mitään hyvää ei pitäisi pitää itsestään selvänä. Saavutuksia pitää arvostaa ja puolustaa.

Ehkä nyt entistä harvempi nainen kavahtaa feministi-sanaa ja väittää, ettei mitään lasikattoja ole olemassa. On tietysti hienoa, että on naisia, joille sukupuoli ei ole ollut mikään este eikä hidaste, mutta ei pidä sulkea silmiään siltä, ettei läheskään aina näin ole.

Eikä naisten pidä myöskään vastustaa uudistuksia, joiden tavoitteena on parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla. Eiväthän naiset voi kuvitella saavuttavansa tasa-arvoa työelämässä, jos he ovat välillä jopa vuosikausia pois työpaikoiltaan. Kyllä lastenhoitoa pitää voida perheessä jakaa.

Tasa-arvoasioita pitää miettiä varsinkin ennen vaaleja. Yhdysvalloissa moni Trumpin vastustaja teki virheen, kun jätti kokonaan äänestämättä tai äänesti pienpuolueen ehdokasta. Pitäisi tajuta, että jos ei ole tarjolla tarpeeksi hyvää ehdokasta, pitää äänestää edes pienempää pahaa.

Muuten teemme tietä uusille Trumpeille.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic