Uutiset

"Naisilla hyvät saumat mitaleille"

Albertvillen vuoden 1992 olympialaisten kultamitalisti Marjut Rolig odottelee Suomen naisilta vahvaa panosta Sotshin kisoissa. Kisojen maastohiihdon avauslajissa, lauantain yhdistelmähiihdossa, sinivalkoiset värit eivät vielä ehkä loista kärkisijoilla, mutta kympin perinteisellä ja viestikisassa alkaa toivottavasti tapahtua.

– Kympin hiihtää todennäköisesti sama kvartetti kuin yhdistelmäkisankin. Heistä eniten odotan Anne Kyllöseltä, mutta hyvänä päivänä tasaisesti hiihtäneistä tytöistä myös Aino-Kaisa Saarinen ja Kerttu Niskanen saattavat yltää hyville sijoille. Krista Lähteenmäki sen sijaan ei ole ollut tänä talvena hyvässä iskussa. Hän jäi SM-kisoissakin kärjelle minuutin ja se on paljon.

– Lauantain yhdistelmäkisassa suomalaisilla ei taida olla asiaa mitaleille. Se vaatisi ihan nappisuorituksen ja muilta vielä epäonneakin. Anne on kyllä mennyt lujaa molemmilla tyyleillä, ja Aikkukin on parantanut menoaan myös vapaalla, mutta silti en uskalla odottaa heitä ihan kärkivetoja, hämeenlinnalainen Rolig pohtii.

Viestikisasta Rolig veikkailee jännittävää koitosta.

– Toivottavasti saamme matkaan parhaan kokoonpanon, jonka päivän kuntokin osuisi kohdalleen. Sotshissa sääolotkin näyttelevät todella suurta roolia, ja näin myös huollon pitää onnistua ihan nappiin. Odotan naisilta kuitenkin mitalia, tai ainakin parempaa sijoitusta kuin miehiltämme. Heillä meno on nimittäin ailahdellut viime aikoina aika tavalla, ja miesten kisassa on mukana monta kovaa maatakin, Rolig muistuttaa.

Jylhä ja Heikkinen vahvimmat miehet

Miesten henkilökohtaisilla matkoilla Rolig odottaa eniten sprinttitykki Martti Jylhältä ja Matti Heikkiseltä.

– Jylhää ei sovi missään nimessä jättää pois sprintin kärkisijoja veikkailtaessa. Hän on vapaalla todellakin valmis iskemään huipputulosta. Myös perinteisellä lykittävä parisprintti saattaa olla suomalaisille hyvä laji. Myös Heikkisen Matin kyvyt ovat kaikilla hiihtoa seuranneilla tiedossa, mutta ihan mitaleille hän tuskin yltää henkilökohtaisilla matkoilla, Rolig arvelee.

Roligille Sotshin olympialaiset ovat talven kohokohta.

– Yhtä innostuneesti olen seurannut kaikkia hiihtolajien suurkisoja vuodesta toiseen. Neljän vuoden välein järjestettävät olympialaiset ovat kuitenkin talvilajien huipputapahtuma, Rolig sanoo.

Rolig seuraa nykyisin asiantuntijan silmällä myös ampumahiihtoa. Mestarihiihtäjän tytär, Jessika Rolig, on Ahveniston Ampumahiihtäjien edustusjunioreita, joka palkittiin viime talvena muun muassa Suomen Ampumahiihtoliiton parhaan nuoren ampumahiihtäjän pystillä, Adolf Ehrnroothin kiertopalkinnolla. Marjut-äiti on puolestaan AAH:n junioreiden valmennustiimissä, ja Roligin perheen isä, Petri, seuran puheenjohtaja.

– Sotshin ampumahiihtolähetykset pitää ilman muuta seurata tarkasti televisiosta. Kaisa Mäkäräisellä on onnistuessaan jopa maastohiihtäjiämmekin paremmat mahdollisuudet menestyä. Hän on hämmästyttävän kova suksella, mutta ammuntahan on tuottanut tuskaa. Toivotaan nyt, että hän osuu tauluihin. Kaisa voi pärjätä jokaisella matkalla, Rolig arvelee. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

3.6.2020