Uutiset

Naismiehistö lensi Saudi-Arabiaan

Brunein kansallinen lentoyhtiö teki historiaa helmikuussa. Ensimmäistä kertaa Royal Brunei Airlinesin lennolla kaikki lentäjät olivat naisia.

Kuin kirsikkana kakun päällä matkan määränpää sattui olemaan Jeddan kaupunki Saudi-Arabiassa – maassa, jossa naiset eivät saa virallisesti ajaa autoa. Asiasta kertoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Lennon kapteeni oli Sharifah Czarena ja perämiehenä olivat Sariana Nordin ja Dk Nadiah Pg Khashiem.

Czarena opiskeli lentäjäksi Britanniassa. Joulukuussa 2013 hän oli lentoyhtiönsä ensimmäinen lentäjä, joka lensi Boeing 787 Dreamliner -koneen Lontoon Heathrow’n kentältä.

– Näyttää siltä, että nuorempi sukupolvi tai tytöt ylipäänsä voivat saavuttaa sen, mistä he unelmoivat, Czarena sanoi Brunei Timesille 2012.

Länsimaissakin naiset ovat lentäjissä pieni vähemmistö. Esimerkiksi Yhdysvalloissa piloteista kuusi prosenttia on naisia. Osuus on sama muun muassa British Airways -yhtiössä. Maailmanlaajuisesti lentäjistä naisia arvioidaan olevan kolme prosenttia.

SAUDI-ARABIA on maailman ainoa maa, joka kieltää naisia ajamasta autoa. Vain miehille myönnetään ajokortteja. Naiset saattavat joutua ajamisesta poliisin pidättämäksi, ja heille voidaan määrätä sakkoa.

Sosiaalisessa mediassa on ollut käynnissä kampanjoita, joissa on rohkaistu naisia ottamaan kuvia itsestään ajamassa autoa.

Joulukuussa 2014 Loujain al-Hathloul otettiin kiinni sen jälkeen, kun hän yritti ajaa Saudi-Arabiaan Arabiemiraateista. Poliisi otti kiinni myös hänen tukijansa Maysa al-Amoudin. Heidät vapautettiin yli 70 päivän jälkeen.

BRUNEIKAAN ei ole mikään tasa-arvon mallimaa. Saudi-Arabian tavoin maassa ei ole yhtään naista ministerinä. Maanantaina YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kehotti maita, joissa naisia ei vielä ole parlamentissa tai hallituksessa, toimimaan niin, että yhä enemmän naisia voisi osallistua politiikkaan.

– En aio nimetä näitä maita tänään, mutta kehotan teitä: tiedätte keitä olette, Ban sanoi Reutersin mukaan.

Naisia ei ole hallituksessa myöskään esimerkiksi Unkarissa ja Slovakiassa.