Uutiset

Naisministerilläkin on aivot

Akkavalta iski, otsikoi Ilta-Sanomat jo eilen uudesta hallituksesta. Illalla spekulaatio osoittautui luultuakin todemmaksi.

Uudessa 20-henkisessä hallituksessa naisia on peräti kaksitoista. Suurimpana yllättäjänä naisministereiden joukkoon nousi forssalainen Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).

Kovin hirmuisesta naisvallasta tuskin voidaan silti puhua, sillä kaikkein tärkeimmillä ministerintuoleilla istuu edelleen lähinnä miehiä.

Median ensireaktio asiaan on kuitenkin lähemmän tarkastelun arvoinen.

Kun puhutaan naisista, puhutaan aina samalla lapsista. Jo tiistaina nostettiin esiin se, että monella ministerillä on pieniä lapsia.

Ilta-Sanomat kyseli heti kättelyssä opetusministeri Sari Sarkomaalta (kok) ja peruspalveluministeri Paula Risikolta (kok), kuinka naiset aikovat yhdistää työn ja perheen.

Kumma kyllä, niin ikään pienten lasten isiltä, valtiovarainministeri Jyrki Kataiselta (kok.) ja kulttuuriministeri Stefan Wallinilta (rkp) ei katsottu tarpeelliseksi tiedustella samaa.

Naisministerille isketään helposti epäpätevän leima ajattelemalla, ettei perheenäidillä ei ole kuitenkaan aikaa valtion asioiden hoitoon. Kännykkäisälle suurikin lapsikatras katsotaan sen sijaan usein eduksi.

Ministereiden luokittelu sukupuolen mukaan jatkui samana päivänä Aamulehdessä.

Kokoomuksen naisministereitä luonnehdittiin tomeriksi (sisäministeri Anne Holmlund), reippaiksi (Risikko) ja uutteriksi (Sarkomaa). Ministereiksi valittiin siis kaikesta päätellen kilttejä ja ahkeria kympintyttöjä.

Samaan aikaan miespuolisia kollegoita kuvailtiin hyviksi keskustelijoiksi (Katainen), osaaviksi (ulkoministeri Ilkka Kanerva, kok), asiallisiksi (puolustusministeri Jyri Häkämies, kok.) ja moderneiksi poliitikoiksi (Wallin).

Aika paljastavaa.

Muutamia hallituksen tuoreita naisedustajia Aamulehti sentään kehui mainettaan paremmiksi. Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) ”tyttömäisen olemuksen ja pehmeän puheäänen” kerrottiin hämäävän, sillä konkariedustajalla onkin rautainen tahto.

Myös viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) on lehden mukaan turhaan ”mielletty blondina, joka ei kuulu kykypuolueen ajattelijoihin”.

Uutisjutussa katsottiin siis tarpeelliseksi todistaa, että naisministerillä on sittenkin aivot! Tällaiseen tytöttelyyn en olekaan ihan vasta törmännyt.

Mutta mitä merkitystä sillä paljon puhutulla akkavallalla sitten lopulta on? Tuskin lopulta juuri mitään.

Tokkopa hallitusohjelmassa on yhtään sellaista isoa kysymystä, joka jakaisi ministerit sukupuolen mukaan kahteen leiriin.

Eivätköhän naisministerit tee ihan samalla lailla työtään kuin mieskollegatkin. Ja hyvä niin.

Päivän lehti

1.6.2020