Uutiset

Naisten Pankki miettii uusia ideoita rahankeruuseen

Naisten Pankki kerää rahaa.

-Se on päätehtävämme täällä Suomessa, pastori Päivi Aikasalo muistuttaa.

Naisten Pankki tukee naisia kehitysmaissa, joissa Kirkon Ulkomaanapu toimii.

Naisten Pankin Hämeenlinnan solu houkuttelee kaikkia toiminnasta kiinnostuneita maanantaina Linnanpuistoon jumpalle. Samassa yhteydessä on lyhyt tietoisku äskettäin perustetun solun toiminnasta.

-Tavoitteena on auttaa kehitysmaiden perheitä ja naisia, uskontotieteen opiskelija Henna Paasonen kertoo.

Naisten Pankin ykköstavoite on auttaa kehitysmaiden naisia kouluttautumaan ammattiin. Sitä kautta he pystyvät hankkimaan elannon itselleen ja perheilleen.

Päivi Aikasalon mukaan välttämättä ei tarvita kuin 25 euron pienlaina kehitysmaan naiselle, jolla hän pystyy kouluttautumaan ammattiin, vaikkapa ompelijaksi.

Naisten tukeminen on tehokkaita kehitysyhteistyötä. Yhden kouluttautuminen ammattiin kehitysmaassa auttaa kokonaisia perheitä ja kyläyhteisöjä.

-Toimimme Kirkon Ulkomaanavun kautta ja kumppanina kehitysmaissa on aina joku paikallinen järjestö tai yhteenliittymä.


Vastineeksi tietoa ja hyvää mieltä

Päivi Aikasalo kuitenkin painottaa, ettei Naisten Pankin toiminta ole uskonnonharjoittamista eikä lähetystyötä vaan kehitysyhteistyötä.

Idea Naisten Pankin solun perustamisesta Hämeenlinnaan lähti äskettäin Hämeenlinnaan perustetusta ekumeenisesta naisten yhteisöstä.

-Siinä on mukana luterilaisia, ortodokseja, katolisia ja helluntailaisia. Naisten Pankin tukijoilta ei kysytä kristillistä vakaumusta.

Jopa miehet voivat tukea Naisten Pankkia.

Naisten Pankkiin voi ostaa virtuaaliosakkeita tai tukea pankin toimintaa vapaavalintaisella summalla.

Naisten Pankin osakkaat saavat hyvää mieltä, tietoa kehitysmaista ja naisten toimeentuloa tukevista projekteista sekä mahdollisuuden vaikuttaa niihin vuosittain järjestettävissä osakasilloissa.

Naisten Pankki rahoittaa hankkeita Kambodzhassa, Liberiassa, Nepalissa, Perussa ja Ugandassa.


Kotimainen keksintö

Naisten Pankki on suomalainen keksintö. Sen idea syntyi Liberiassa tammikuussa 2007 vierailleiden suomalaisten naisvaikuttajien ja Kirkon Ulkomaanavun yhteistyönä.

Perustajajäseniin kuluu muun muassa toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen, kustannusjohtaja Leena Majander ja päätoimittaja Merja Ylä-Anttila. Pankin toiminta alkoi toukokuussa 2007. Nykyään pakilla on parikymmentä solua Suomessa.

Erilaisissa tapahtumissa ja kampanjoissa oli tämän vuoden alkuun mennessä kerätty 2,6 miljoonaa euroa kehitysmaiden naisille.

Hämeenlinnan solu etsii nyt toista vapaaehtoista jumppaohjaajaa.

-Jotta jumppahetki saataisiin pyörimään vakituisesti, tarvitaan kaksi ohjaajaa, Päivi Aikasalo pohtii. Myös yrityskumppanit ovat tervetulleita.

Toukokuun 23. päivänä Hämeenlinnan torille tulee Reino & Aino -rekkarundi.

-Rekasta voi ostaa muiden kentien ohella Naisten Pankin logolla varustettuja ballerinakenkiä. Ne ovat tavallista kalliimmat, koska osa hinnasta menee Naisten Pankille.

Naisten pankin ideasauna on 31. toukokuuta klo Loimalahden leirikeskuksessa. Sinne saavat tulla miehetkin.

Maanantaina 16. toukokuuta klo 18 on ilmainen jumppahetki Linnanpuistossa. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020