Uutiset

Naisten tähtäin kohti taulua

Hämeenlinnan Ampumaseuran pienellä radalla Viipurintiellä ei paljon ylimääräistä pulinaa kuulu. Parisenkymmentä noviisia sihtailee Hätilän apteekin rakennuksen alakerrassa tauluja ilmakiväärein – hengitystä pidätellen ja silmä tarkkana.

– Tyhjää asetta käsitellään kuin viritettyä, Hämeenlinnan ampumaseuran varapuheenjohtaja Jukka-Matti Lastunen opastaa, kun osa laskee ilmakiväärinsä suorituksensa päätteeksi.

Ampumaurheilu mielletään monesti miesten lajiksi, mutta ilmakiväärien varsissa ei paljon äijiä näy. Pari viikkoa sitten alkanut peruskurssi on suunnattu vain naisille – ja heitä on ennätysmä��rä, yhteensä 22.

Vaativa urheilulaji

Naisille ampumaurheilukurssia järjestetään jo kolmatta kertaa.

– Yllätyimme itsekin sen suosiosta. Laji vaatii tiukkaa keskittymiskykyä, ehkä se kiehtoo kokeilemaan, kurssin vetäjä Timo Hänninen arvioi.

Aikaisemmilla kursseilla on ollut reippaasti vähemmän osallistujia. Lajin vaativuudesta kertoo sekin, että vain murto-osa peruskurssin käyneistä jatkaa harrastustaan. Vuoden 2009 kurssista vain kaksi on jäänyt lajin pariin.

Hännisen mukaan naiset saattavat oppia lajin salat miehiä nopeammin.

– Naiset ovat miesten kanssa tasavertaisia, jos ei jopa parempia.

Turvallisuus ennen kaikkea

Ilma-ase ei ole mikään lelu, kuten monesti luullaan. Lyhyellä matkalla se voi olla jopa yhtä tehokas kuin 22 kaliiperinen ruutiase.

Peruskurssilla ilma-aseiden käsittelyyn suhtaudutaan silti asiaan kuuluvalla vakavuudella ja opetus alkaa aivan perusteista aina silmien ja kuulon suojaamisesta lähtien. Ilma-aseella ampumiseen pätevät nimittäin samat turvallisuussäännöt kuin ruutiaseeseenkin.

– Kurssilla opetellaan aseenkäsittelyä ja ampumista ensin istuma-asennosta, jonka jälkeen seisten. Kuuden kerran mittainen kurssi huipentuu ruutiaseella ampumiseen Ahvenistolla.

”Vähän kuin golfia pelaisi”

Peruskurssilaiset pääsivät ammuskelemaan viime keskiviikkona kolmatta kertaa.

– Ihanaa, hihkuu nuorena enemmänkin ilmakivääriä käsitellyt Merja Moliis.

Piia Olkinuora taas kuvailee ilma-aseella ampumisen olevan kuin pallon lyömistä viheriöllä.

– Jälkipuristus ja tähtäys ovat vähän samanlaiset kuin mailan jälkivienti golfissa, hän naurahtaa.

Olkinuora kuvailee kurssin olevan kuin paluu hänen lapsuuden muistoihinsa.

– Lapsena ammuskelin isäni kanssa ilmakiväärillä. Hauskaa tämä on edelleenkin.

Ampumaurheilun makuun päässyt Ritva Virta ilmoittautui kurssille bongattuaan ilmoituksen lehdestä.

– Tänne on mukava tulla työpäivän jälkeen rauhoittumaan. Maalitauluun sihdatessa eivät paljon muut ajatukset päässä pyöri.

Koko kolmikko aikoo jatkaa uutta harrastustaan, jos vain jatkokurssi järjestetään.

– Nyt näyttää vahvasti siltä, että saamme iloksemme alkaa miettiä jatkokurssin järjestämistä, vuonna 1875 perustetun seuran toiminnanjohtaja Timo Hänninen myhäilee. (HäSa)

 

 

Asiasanat

Menot