fbpx
Uutiset

Näkökulma: Li Anderssonin vappusatanen on hallituksen hellemittari

Antti Rinteen vappusatasen rippeet sulivat kesähelteessä. Li Anderssonin oma vappusatanen houkuttelee hallitusta elvytyshelikopterin kyytiin, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Ville Toivonen.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson väläytti vappupuheessaan kertaluonteista elvytysseteliä. Kuva: Arttu Laitala
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson väläytti vappupuheessaan kertaluonteista elvytysseteliä. Kuva: Arttu Laitala

Silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi maaliskuussa, etteivät koronatoimet jää rahasta kiinni, ja valtio onkin pitänyt piikkiä auki moneen suuntaan. Tiistaina julkistetussa valtiovarainministeriön talouskatsauksessa todettiin valtionvelan kasvavan tänä vuonna yli 18 miljardia euroa, tämä luku ennustamatta vielä tulossa olevia ratkaisuja.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen totesi tiistaina Twitterissä hallituspuolueiden olevan “oikeasti riemuissaan tästä epidemiasta”. Valtiovarainministeriön kansliapäälliköksikin hakenut Vartiainen perusti väitteensä siihen, että ennen koronakriisiä oltiin tilanteessa, jossa oli sopeutettava. Nyt sopeutuksesta ei Vartiaisen mukaan ole tietoakaan.

Hallitusohjelman menolisäykset vuodelle 2020 olivat kaksi miljardia euroa. Pikkuhiljaa ollaan menossa kohti normaalia arkea, ja hallitukselle tuo arki näyttäytyy jokseenkin karuna. Valtiovarainministeriön talouskatsauksen mukaan jo pelkkä velkasuhteen vakauttaminen tällä vuosikymmenellä vaatisi julkisen talouden rahoitusaseman vahvistamista noin viidellä miljardilla eurolla.

Sopeutusta ainakin sivulauseissa

Tämä ei tule päättäjille yllätyksenä. Sopeutuksesta ainakin puhutaan, usein tosin sivulauseessa elvytyksen ja jälleenrakentamisen viedessä suurimman huomion. Edessä on joka tapauksessa lähinnä kurjuuden jakamista.

Tämän on saanut huomata SDP:n puheenjohtaja, entinen pääministeri Antti Rinne, jonka kaksi vuotta sitten lupaama vappusatanen suli lopullisesti viime sunnuntain helteessä.

Rinteen vaalilupaus oli 100 euron nettokorotus alle 1400 euron eläkkeisiin useamman vuoden ohjelmalla. Lupaus oli vauhdittamassa SDP:n taivalta vuoden 2019 eduskuntavaalien suurimmaksi puolueeksi.

Kansaneläkettä nostettiin vuoden 2020 alusta 34 eurolla kuukaudessa ja takuueläkettä 50 eurolla kuukaudessa, mutta enempää ei ole luvassa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) hautasi asian sunnuntaisella pääministerin haastattelutunnilla tämän vaalikauden osalta.

Ministeri ei puhu lämpimikseen

Tänä vuonna vappusatasta tarjoili Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson. Hän esitti vappupuheessaan kertaluontoista elvytysseteliä.

– Vasemmistoliitto esittää yhtenä elvytyskeinona, että kaikille suomalaisille jaetaan esimerkiksi 100 euron elvytysseteli, joka olisi käytettävissä kulttuuri- ja palvelualoilla, kuten kivijalkakaupoissa, keikkapaikoilla, ravintoloissa ja parturi-kampaamoissa, Andersson sanoi.

Kertaluontoisena Anderssonin vappusatanen olisi talousrasitukseltaan eri sfääreissä kuin Rinteen lupaama eläkekorotus. Ihan pienistä summista ei Anderssoninkaan vappusatasessa puhuttaisi.

Esitys on eri asia kuin lupaus, mutta Andersson puhui hallituspuolueen puheenjohtajana koronakriisin talousvaikutusten ollessa jo suuruusluokaltaan selvillä. Lännen Media ei alkuviikosta tavoittanut Anderssonia kommentoimaan, onko hän viemässä elvytysseteliä budjettineuvotteluihin.

Anderssonin vappusatanen on koronakokonaisuudessa pieni asia, mutta jonkinlainen hallituksen hellemittari kuitenkin. Hypätäänkö vielä hetkeksi helikopterin kyytiin vai pidetäänkö jalat tiiviisti maan pinnalla?

Menot