fbpx
Uutiset

Näkökulma: Rajat avautuvat, mutta eivät ruotsalaisille ja se on seurausta muista poikkeavasta koronaviruksen torjunnasta

Ruotsalaiset ovat näreissään siitä, että eivät vieläkään pääse mihinkään, vaikka koronaviruksen vuoksi asetettuja matkustusrajoituksia poistetaan. Se on ihan Ruotsin oma vika, kirjoittaa toimittaja Daniel Wallenius.
Ruotsalaiset ylioppilaat juhlivat koulun päättymistä Tukholman terasseilla huhtikuun lopussa. Lähes kaikissa muissa maissa yöelämä keskeytettiin koronaviruksen leviämisen vuoksi. Kuva: ANDERS WIKLUND
Ruotsalaiset ylioppilaat juhlivat koulun päättymistä Tukholman terasseilla huhtikuun lopussa. Lähes kaikissa muissa maissa yöelämä keskeytettiin koronaviruksen leviämisen vuoksi. Kuva: ANDERS WIKLUND

Koronakevät on ollut kummallisten uutisten aikaa, mutta ehdottomasti oudoimmat uutiset kantautuvat yllättäen Ruotsista.

Kun Suomi torstaina ilmoitti matkustusrajoituksien lieventämisestä, Ruotsi puuttui listalta. Sieltä tulevat matkailijat joutuvat yhä kahden viikon karanteeniin. Päätös on täysin linjassa sen suhteen, mitä esimerkiksi Baltian maat, Norja ja Tanska ovat päättäneet. Ruotsalaiset pääsevät Suomeen vain välttämättömästä syystä ja kahden viikon karanteenin kautta.

Ruotsille Suomen päätös ei maistunut lainkaan. Sisäministeri Mikael Damberg kommentoi uutistoimisto TT:lle, että olisi toivonut toisenlaista ratkaisua. Hän sanoi myös, että kaikkien olisi kannettava vastuu siitä, ettei pohjoismaista yhteistyötä heikennetä.

Anteeksi, mitä?

Yleensä Ruotsista puhutaan kansankotina, jossa kaikki on paremmin kuin Suomessa.

Koronakriisin aikana Ruotsi on kuitenkin alkanut näyttäytyä kyseenalaisessa seurassa. Aivan niin valkovenäläiseksi meno ei ole sentään äitynyt, että valtionjohto kutsuisi virusta joukkopsykoosiksi ja lähtisi pelaamaan pipolätkää.

Ruotsin suhtautuminen koronavirukseen on yhtä kaikki löysintä koko Euroopassa heti Valko-Venäjän jälkeen. Kerrataanpa vielä, mitä siellä on tehty – tai siis jätetty tekemättä.

Maa on kieltänyt yli 50 ihmisen kokoontumiset ja vaatinut pöytiintarjoilua ravintoloissa ja baareissa. Hoitokodit on suljettu vierailijoilta. Ihmisiä on suositeltu tekemään etätöitä ja pitämään etäisyyttä.

Koulut ovat olleet auki, oluella on saanut käydä. Elämä on jatkunutainoana maana koko Euroopassa lähes normaalina.

Yhdysvaltojen ja Brasilian presidentit Donald Trump ja Jair Bolsonaro on leimattu aiheesta täysin edesvastuuttomiksi, kun he ovat halunneet pitää yhteiskunnat pyörimässä. Ruotsin tapa hoitaa koronaviruskriisiä on kuin heidän märästä päiväunestaan.

Valtionjohdon lepsuilulla on ollut vankka tuki, kun Ruotsi on jatkanut lähes normaalia elämää. Valtionepidemiologi Anders Tegnellistä tuli kansallissankari. Ilmiö on kuin mistä tahansa suomalaisesta kaupungista, jota asukkaat pitävät toivottomana paikkana siihen asti, että paikalle saapuu helsinkiläinen turisti antamaan murskatuomion. Ääni kellossa muuttuu heti. Älä sinä kuule meitä hauku, tämä on paratiisi, ettäs tiedät.

Numeroita kansallisylpeys ei pese pienemmiksi. Ruotsin koronaviruskuolemien määrä lähestyy viittä tuhatta. Asukaslukuun suhteutettuna se on yksi maailman korkeimmista.

THL on arvioinut, että jos Suomi olisi noudattanut Ruotsin linjaa, kuolleita olisi yli 2 500, kun heitä nyt on alle 350. Luojan, tai siis hallituksen kiitos, että emme noudattaneet.

Suomi sulki koulut, rajat ja baarit. Ruotsissa on herätty vasta ihan hiljattain siihen, ettei heillä ehkä mennyt ihan kuin Strömsössä.

Ruotsin tämänkertaisesta pöyristymisestä tulee jostain syystä mieleen joukko Venäjän tai Iranin kaltaisia valtioita. Ne toimivat ihan omilla säännöillään, saavat muulta maailmalta sanktioita ja alkavat sitten uhriutua ja syytellä muita.

Venäjän ja Iranin tapauksessa kyse on paljon vakavammasta asiasta, kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien rikkomisesta, eikä se asetu mitenkään samoihin mittasuhteisiin koronakriisin kanssa. Periaate on kuitenkin sama. Ruotsi on toiminut ihan omilla säännöillään ja kitisee nyt siitä, etteivät ruotsalaiset ole tervetulleita mihinkään.

Kun Ruotsi vielä piiloutuu sen taakse, etteivät hekään laittaneet rajoja kiinni muilta, tulee lähinnä absurdi olo. Ette laittaneet, mutta olisitte kyllä saaneet laittaa. Voin vakuuttaa, että suhtautuminen Suomesta päin olisi ollut oikein ymmärtäväistä.

Ruotsin koronavirustilanne on niin erilainen kuin kaikilla naapurimailla, että rajojen kiinni pitäminen on ainoa oikea ratkaisu. Ruotsalaisia tietysti harmittaa, kun heidät jätetään leikkien ulkopuolelle. Ei heitä siitä voi syyttää.

Koronapaniikissakin on tärkeää muistaa, etteivät ruotsalaiset ole yhtäkkiä muuttuneet käveleviksi bioaseiksi, joita pitäisi karttaa ja kohdella kuin spitaalisia keskiajalla. Ikävä kyllä, tällaistakin kohtelua on nähty, vaikkei saisi. Suomen ja Ruotsin ero on se, että ruotsalaiset maksavat tänä kesänä harvinaisen kovaa hintaa omien johtajiensa hölmöilyistä.

Sympatia Ruotsia kohtaa katoaa aika äkkiä, kun oman löysän koronapolitiikan seuraukset iskevät vasten kasvoja ja itsekritiikin sijasta aletaan ministereitä myöten syytellä muita.

Niin makaa kuin petaa on maailman väsynein sanonta. Tässä tapauksessa se on täyttä totta.

Menot