fbpx
Uutiset

Näkökulma: Rinteen kysymysten kärki ilmastoasioissa – voi pudottaa perussuomalaiset kättelyssä oppositioon

Hallitustunnustelija Antti Rinteen ilmastokysymykset ovat vaikeita perussuomalaisille. Verotuksesta tulee kipupiste kokoomuksen kanssa, kirjoittavat politiikan toimittajat Aki Taponen ja Kirsi Turkki.
Hallitustunnustelijaksi nimitetty Antti Rinne aloittaa hallituspohjan selvittämisen ilmastoasioista. Kuva: Joel Maisalmi
Hallitustunnustelijaksi nimitetty Antti Rinne aloittaa hallituspohjan selvittämisen ilmastoasioista. Kuva: Joel Maisalmi

Hallitustunnustelut ovat nyt täydessä vauhdissa. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne nimettiin perjantaina odotetusti hallitustunnustelijaksi ja hän julkisti kysymyksensä eduskuntaryhmille.

Rinne aloittaa hallituspohjan selvittämisen ilmastoasioista, joiden tiedetään etukäteen olevan hankalimpia kolmesta suuresta puolueesta perussuomalaisille.

– Sanotaan näin, että ilmastokysymyksiä on aika paljon, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi kysymyslistaa.

Ilmastokysymyksillä Rinne voi nopeasti pudottaa perussuomalaiset pois hallitusneuvotteluista. Perussuomalaiset irtaantui joulun alla kahdeksan puolueen ilmastotyöryhmästä. Vihreitä kysymys, joka on ryyditetty luonnon monimuotoisuuden turvaamisella, suorastaan kosii hallitukseen.

Sdp kilpailuttaa kokoomusta ja vain vähän hallitusovea raollaan pitävää keskustaa hallituspaikasta.

Sisäisen turvallisuuden riskit

Ulkopolitiikkaa koskeva kysymys on pakollinen, mutta ei tee railoa puolueiden väliin. Euroopan unionin kehittämisessä perussuomalaisten näkemys poikkeaa muista. Perussuomalaiset haluaa puolustaa EU:ssa Suomen kansallista etua ja kansallista päätöksentekoa sekä itsemääräämisoikeutta.

Maahanmuutosta Rinne ei suoraan kysy, mutta pyytää vastauksia sisäisen turvallisuuden riskitekijöistä. Perussuomalaiset todennäköisesti vastaavat kysymykseen ehdottamalla maahanmuuton tiukentamista.

Seuraava hallitus joutuu päättämään hävittäjähankinnoista. Rinne kysyy puolueiden tukea selonteoissa vahvistetulle puolustuspolitiikan linjalle. Vasemmistoliitto jätti puolustuspoliittiseen selontekoon neljä vastalausetta ja puheenjohtaja Li Andersson on asettanut kyseenalaiseksi 64 hävittäjän määrän.

Suuri kipupiste on verotus

Keskustan ja kokoomuksen kanssa keskeiset erot syntyvät työmarkkinoita ja taloutta koskevissa kysymyksissä. Sdp:n pitäisi saada vaalilupauksensa mukaisesti peruttua aktiivimallin työttömyysturvan leikkuri. Asiasta päättäneet keskusta ja kokoomus ovat haluttomia perumaan leikkuria.

Sdp ja kokoomus löytäisivät yhteisen sävelen perhevapaiden uudistamisesta. Keskustalle kotihoidontukeen koskeminen ei käy.

Todennäköisesti suurin kipupiste neuvotteluissa on verotus. Rinne ei suoraan kysy puolueiden verolinjauksia, mutta haluaa tietää, miten ikääntyvien ihmisten palveluja ja toimeentuloa rahoitetaan ja lapsiperheköyhyyttä vähennetään.

On tiedossa, että erityisesti sdp:n ja kokoomuksen verolinjaukset poikkeavat toisistaan merkittävästi. Sdp on valmis laajentamaan ja tilkitsemään veropohjaa, kun taas kokoomus haluaa keventää kaikkien tuloveroja yhteensä miljardi euroa. Keskusta vastustaa työn ja yrittämisen verotuksen kiristämistä.

Kaikki puolueet kannattavat työllisyysasteen nostoa 75 prosenttiin. Keinoissa erot tulevat näkyviin. Esimerkiksi ulkomaisen työvoiman tarveharkinnasta luopuminen jakaa puolueita. Kokoomus, vihreät, keskusta ja rkp olisivat valmiita luopumaan tarveharkinnasta, sdp ja perussuomalaiset eivät.

Sotusta ympäripyöreä kysymys

Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden korostamisesta ei isoa riitaa saada aikaan. Kokoomus ja perussuomalaiset suhtautuvat kriittisesti demareiden vaalimaan oppivelvollisuuden pidentämiseen.

Rinteen lista päättyy pyöreisiin kysymyksiin sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistuksesta ja puolueiden lähtökohdasta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseksi.

Sotu-uudistuksessa lähdetään varovasti liikkeelle, koska uudistukseen tarvitaan useampia vaalikausia ja parlamentaarinen valmistelu.

Puolueiden sote-kannat ovat tiedossa. Sdp ja keskusta pystyisivät sopimaan maakuntapohjaisesta mallista. Toisaalta sdp:n piirissä kannatetaan myös kokoomuksen kuntapohjaista mallia.

Vastaukset vappuaattona

Vastauksia puolueilta odotetaan vapunaaton keskipäivään mennessä. Mitä tahansa ei voi vastata, vaan vastausten on perustuttava puolueiden kirjallisiin asiakirjoihin ja puolueiden tekemiin linjauksiin.

Rinne kertoi että vastauksia analysoidaan pari päivää ja puolueiden kanssa käydään tarkentavia keskusteluja. Hallituspohja voisi olla ehkä selvillä 7. toukokuuta, sitä ennen käytyjen tarkentavien neuvottelujen jälkeen. Varsinaiset hallitusneuvottelut alkaisivat sen jälkeen.

Rinteen tavoitteena on saada hallitusohjelmasta neuvottelutulos 27. toukokuuta. Näin uusille ministereille jäisi kuukausi aikaa valmistautua heinäkuun alussa alkavaan Suomen EU-puheenjohtajakauteen ja EU:n ministerineuvostojen johtamiseen.

Menot