fbpx
Uutiset

Näkökulma: Venäjän vaaleissa tasavallan johtaja keräsi 99,7 prosentin äänisaaliin – Vastaehdokas: "Tulos kertoo vaalien demokraattisuudesta ja laillisuudesta"

Presidentti Vladimir Putinin mielestä epärealistisetkin prosenttiluvut muuttuvat ymmärrettäviksi, kun katsotaan satraappisarjan supertuloksen leimauttaneen aluejohtajan saavutuksia. Venäjällä duumanvaalien jälkeen alulle pantu lakimuutos tekee mahdolliseksi elinikäisen vallan Putinin lisäksi myös federaation osien päälliköille. Mutta vain Putinia saa jatkossa nimittää presidentiksi.
Kirjoittaja Matti Posio. Kuva: Joel Melasniemi / LM

Venäjän syyskuun duumanvaalit muistuttivat taannoin Sotshissa järjestettyä jääkiekko-ottelua, jossa Maailman kiekkolegendojen joukkue keskushyökkääjänään Vladimir Putin, pelinumero 11, päihitti venäläisen ikämiesjoukkueen 13–9. Putin teki kahdeksan maalia ja sai yhden syöttöpisteen, vaikka ei syöttänyt kertaakaan.

Päätuomarina toimi silloinen kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja, suureksi Venäjän ystäväksi esitelty sveitsiläinen René Fasel, joka leveästä hymystään päätellen nautti kovasti Putinin läheisyydestä.

Ottelussa Putin luisteli tähtisikermän keskellä aina maalin edustalle, minne kiekkoja tarjoili aikansa paras venäläinen jääkiekkoilija Pavel Bure. Itse Bure onnistui tekemään vain yhden maalin ja senkin vasta, kun Putinin laukaus pomppasi hänelle.

Toukokuussa Sotshissa pelatun gaalaottelun yhdennäköisyys Venäjän vaalidemokratiaan on ilmeinen. Puolustajien liikehdintä Putinin lähistöllä oli touhukasta mutta tehotonta, eikä kukaan karvannut kunnolla.

Putin voittaa olematta edes ehdolla

Kolmipäiväisiksi venytetyissä duumanvaaleissa 17.–19. syyskuuta 2021 Putin ei ollut edes ehdokkaana, mutta kaikki hänen tukipuolueelleen Yhtenäiselle Venäjälle listatut äänet olivat Putinin ansiota.

Vaalien jälkeen Putin tapasi videokokouksessa Venäjän federaation osien johtajia. Hän kertoi näille vaalien sujuneen avoimesti ja laillisesti korkean äänestysaktiivisuuden vallitessa.

Venäjän vaaleissa näytti olevan yksi pelaaja ja yksi erotuomari, jolla tosin oli apunaan iso ja monimutkainen koneisto näennäisiä vastaehdokkaita, kaikenlaisia vaalitoimitsijoita ja ”tarkkailijoita”. Muutama ”puoluekin” tarvittiin, jotta puuha näyttäisi kilpailulta.

Faselin virkaa toimitti tulosjulkistuksen aikaan tv-ruudussa tuntikausia hikoillut keskusvaalikomission puheenjohtaja Ella Pamfilova, jonka ensimmäisiä tehtäviä vaaleissa on hyväksyä valikoivasti niihin sopivat ehdokkaat pelaamaan Putinin pussiin. Muunlaiset ehdokkaat poistetaan pelilaudalta monituisin menetelmin.

Pamfilova ei havainnut järjestämissään vaaleissa isompaa huomautettavaa, minkä Putin vahvisti todeksi. Aiemmin Pamfilova on onnistuneesti esiintynyt muun muassa Venäjän federaation ihmisoikeusvaltuutettuna samantapaisin johtopäätöksin: eipä ole ongelmia ainakaan vallanpitäjien suunnalta.

Vaalitulokset alueittain paljastavat ällistyttäviä lukuja

Duumanvaalien alustavat tulokset on julkaistu Venäjän keskusvaalikomission nettisivuilla. Useimmissa osissa maata Yhtenäisen Venäjän ääniosuus on nykyaikaisten diktatuurien maltillista tasoa, 75–85 prosentin luokkaa. Tulos on huomattavan hyvä siihen nähden, miten tyytymättömiä valtaosa venäläisistä on virkakoneistoon, jonka edustajia Yhtenäisen Venäjän ehdokaslistalla vilisee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vladimir Putin totesi aluejohtajien videopalaverissa perinteiseen tapaansa duumanvaalien sujuneen avoimesti ja Venäjän lakien mukaan. Demokratia-sana ei tällä kertaa ollut huulilla. Kuva: EPA

Joissain osissa maata kommunistipuolueen ehdokas onnistui voittamaan Yhtenäisen Venäjän ehdokkaan. Näin duumaan saadaan oppositio, jolla ei ole kykyä eikä halua nousta valtaan. Tosin alkuviikosta Moskovan keskustassa pidätettiin jo rehellisiä vaaleja vaativia kommunisteja melkein kuin ennen demokraatteja.

Venäjän vaalituloksia harva viitsii lukea. Ainakaan mielenkiinto ei yllä valtakunnallista duuman paikkajakoa pitemmälle. Siinähän Putinin puolue Yhtenäinen Venäjä sai samanlaisen ”hurjaakin hurjemman” vastuksen kuin Putinin joukkue kiekkogaalassa: kehnollakin pelillä irtosi 49,82 prosenttia.

Venäjän osien vaalituloksissa mielenkiintoisin on aina Tshetshenia, jossa Venäjän armeija ja salainen palvelu FSB kävivät kaksi veristä sotaa 1994–1997 ja 1999–2009. Tshetsheenien itsenäisyysliike ja sen nimissä toteutettu terrorismi tukahdutettiin niin kovalla kädellä, että kymmeniätuhansia ihmisiä ja enemmänkin sai surmansa.

Putinin valtakaudella Tshetsheniaan on syydetty federaation rahaa jälleenrakennukseen, ja tasavaltaa vuodesta 2007 hallinneelle Ramzan Kadyroville, 44, on myönnetty käytännössä avoin valtakirja mihin tahansa metodeihin, kunhan vain Tshetshenian Putinille aiheuttama päänsärky pysyy loitolla.

Demokratian hengessä 99,7 prosenttia äänistä

Tshetshenia on koko 2000-luvun lyönyt ennätyksiä Putin-tuloksissa. Tällä kertaa järjestettiin duumanvaalien yhteydessä tasavallan johtajan vaali.

Siinä missä Yhtenäisen Venäjän duumaehdokas mittautti Tshetsheniassa vain 93,59 prosenttia, Kadyrov teki johtajavaalissa epävirallisen satraappien maailmanennätyksen. Hän otti 99,7 prosenttia.

Tulos löi kirkkaasti laudalta esimerkiksi Venäjän Ukrainalta miehittämän Krimin, missä valtapuolue tyytyi 45–55 prosenttiin.

Aluejohtajia videoitse tavatessaan Putin arvioi Tshetshenian vaaleja. Hänen mukaansa tulos saattaa vaikuttaa epärealistiselta, mutta jos katsoo nykyistä Tshetshenian hallintokaupunkia Groznia lintuperspektiivistä ja Kadyrovin tapaa johtaa, tulos muuttuu ymmärrettäväksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tshetshenian kovaotteinen johtaja Ramzan Kadyrov nauttii lähes Stalinin kaltaisesta henkilökultista tasavallassaan. Kun Putin totesi Kadyrovin saaneen 99,7 prosenttia äänistä, tämä puhkesi naurusuin ylistämään ja kiittämään Putinia. ”Me voitimme yhdessä sodankin”, Kadyrov sanoi. Kuva: ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLI

Se onkin totta. Nimenomaan Kadyrovin tapa johtaa, gangsterityyliin, tekee vaalituloksen ymmärrettäväksi.

Tulokseen olivat kovin tyytyväisiä myös Kadyrovin vastaehdokkaat, kommunistipuolueen Halid Nakajev ja ”Oikeudenmukainen Venäjä – patriootit totuuden puolesta” -puolueen Isa Hadzhimuradov.

– Vaalit vietiin läpi korkeatasoisesti. Tarkkailijamme ja vaalitoimitsijamme eivät havainneet minkäänlaisia rikkeitä. Siinä juuri onkin demokratian periaatteiden ja vaalien legitiimiyden perusta, Nakajev sanoi venäläismedialle saatuaan itse 0,12 prosenttia äänistä.

Hadzhimuradovin raportoitiin vaalien alla sulkeneen Instagram-tilinsä, kun sinne alkoi ilmestyä häntä kannattavia kommentteja.

Ei muita presidenttejä kuin Putin

Duumaan nyt tuotu lakihanke mahdollistaa myös Kremlin tukemille aluejohtajille pysymisen vallassa ilman valtakausien enimmäisrajoitusta.

Tietenkin Putin voi heidät halutessaan syrjäyttää milloin tahansa.

Samalla halutaan laiksi Kadyrovin ehdotus, että koko maassa ei saa ketään muuta nimittää presidentiksi kuin Putinia. Näin kuvernöörit ja presidentit – kuten Tatarstanin osatasavallan presidentti – joutuvat olemaan vastedes titteliltään vain ”alueen päämiehiä”. Se on pieni hinta Putinin suosiosta.

Kirjoittaja on Lännen Median toimituksen päällikkö.

SATRAAPPIEN VAALITULOKSIA

Tshetshenian Ramzan Kadyrovin vaalitulosta (99,7%) voidaan verrata esimerkiksi Valko-Venäjän diktaattoriin Aljaksandr Lukashenkaan, jonka valtakaudella tämän ääniosuus presidentinvaaleissa on pidetty 78–83 prosentin tasolla. Jopa Vladimir Putinin tulos Venäjän presidentinvaaleissa on ollut tätä pienempi.

Kadyrov löi vaalituloksellaan muiden muassa Tadzhikistanin johtajan Emomali Rahmanovin (90,9 prosenttia vuonna 2020) ja Uzbekistanin Shavkat Mirzijojevin (88,6 prosenttia vuonna 2016).

Kadyrovia paremmin on nykyisistä maailman johtajista vaaleissa menestynyt yksi, Pohjois-Korean Kim Jong-un. Hänen äänisaaliinsa on ollut 100 prosenttia äänestämisen ollessa pakollista.

Menot