fbpx
Uutiset

Näkökulma: Viikko aikaa koota hallitus - eurovaalit hengittävät niskaan

Keskusta taas vaa´ankielenä. Jos Rinne epäonnistuu, perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan trio on seuraava vaihtoehto
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Alkavatkohan hyvän tuulen päivät olla menneitä ilmiöitä Säätytalon pöydissä, sillä sieltä kuuluu varsin ristiriitaista viestiä.

Hallitustunnusteluja vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan talossa näyttäisi olevan hyvin yhtenäinen käsitys siitä, miten uusi hallitus hakisi pelivaraa budjetista oman politiikkansa toteuttamiseksi.

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan kertoi, että vaikeaa on. Hallitusohjelman synnytyksestä ei tule helppo.

– Kova on yritys ja me teemme kaikkemme, että se syntyy, mutta kyllähän keskusteluissa kovin erilainen arvopohja näkyy. Maalista ollaan kaukana ja viikonloppuna pitää päästä hurja askel eteenpäin, Sipilä kertoi perjantaina.

No niin, edessä on kaksi aika toisistaan poikkeavaa näkemystä.

Kiire saada hallitusohjelma kansiin

Keskustan pysyminen neuvottelurintamassa on kaiken a ja o. Jos se lipeää, niin hallituspallo Rinteen käsissä pamahtaa ilmaan kuin halpa vappupallo.

Rinteellä on kova kiire saada hallitusohjelma kansiin ensin viikon perjantaiksi. Se alkaa olla viimeinen takaraja, jos halutaan tulosta ennen eurovaaleja. Ne kolkuttavat ovia ja ensi viikon sunnuntaina.

Jos porukka pyörii Säätytalolla vielä eurovaalien jälkeen, ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja arvioidessaan, että perussuomalaiset ja kokoomus korjaavat komean potin. Perussuomalaiset hinkuvat kolmea edustajaa parlamenttiin, eikä se ole lainkaan mahdottomuus.

Sipilän kommenteista jo töyssyjä

Keskustan mukanaolo hallitusneuvotteluissa on erikoista, sillä se oli suurin häviäjä.

Ensin puolue piti lähtökohtana sitä, että suunta on selkeästi oppositioon. Rinteen maanittelu muutti puolueen mielen ja kuin taikasauvan sivalluksesta väki päätti yhden yön aikana, että hallitukseen mennään niin että ovi heilahtaa.

Kentältä on kuulunut voimakkaasti myös toisenlaista viestiä. Puolueen olisi pitänyt jäädä kiltisti oppositioon.

Tosin keskustalla on kymmenkunta kynnyskysymystä, joiden pitäisi näkyä hallitusohjelmassa.

Kun peilaa Sipilän kommentteja, niin voi nähdä, että ne ovat jo aiheuttaneet töyssyjä.

Niistä töyssyistä nyt yritetään kaikin voimin päästä yli. Hallitusohjelma on aina kompromissien summa, mutta kyse on siitä, kuinka suuria nuo kompromissit ovat.

Sipilä tuskin tuo puolue-elinten pöytään paperia, jossa kynnyskysymykset olisivat vesittyneet. Tähän puolueella ei viime kannatuslukujen perusteella ole varaa. Sipilän noteeraus kenttäväen pörssissä alkaa muutoinkin olla menneen talven lumia.

Kannatusmittaukset tekivät tepposet

Kansan tuntoja väreilevien mielipidemittausten on totuttu kulkevan tiettyä kaavaa. Oppositiopuolueiden kannatus nousee, hallituspuolueiden laskee. Niin menee jatkossakin, mutta yksi uusi piirre on noussut pintaan.

Ennen vanhaan hallitusta kokoavat ja vielä vaalikauden alussa hallituspuolueet nauttivat usein samansuuntaista kannatusta kuin ennen eduskuntavaaleja. Eivätpä nauti enää.

Jo toukokuun alussa Ylen kannatusmittaus teki tepposet. Siinä eduskuntavaalien voittaja, uutta hallitusta kokoava sdp oli menettänyt johtoasemansa. Suurimmaksi puolueeksi nousivat perussuomalaiset.

Lisää vettä myllyyn saatiin Alma Median mielipidetutkimuksesta. Siinä pääministeripuolueeksi valmistautuva sdp oli pudonnut ykköspaalulta kolmanneksi. Perussuomalaiset kiilasivat kärkeen 19,2 prosentin kannatuksella. Merkille pantavaa on, että oppositioon näillä näkymin suuntaavat perussuomalaiset ja kokoomus ovat mittauksessa suurimmat.

Ilmastonmuutos vaatii uudistuksia

Jos Rinne saa kasaan hallituksen, perussuomalaisten voittokulku gallupeissa jatkunee pitkälle.

Säätytalolla tehdään pitkää päivää ja ilmastomuutoksen vaatimia uudistuksia vuollaan.

Neuvotteluissa mukana oleva, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on todennut ilmastonmuutoksen vaatimien toimien ulottuvan yhteiskunnassa kaikille sektoreille, niin asumiseen, liikenteeseen, teollisuuteen kuin infrastruktuuriin.

Lisäpontta hallitusneuvotteluihin tuli Sitran tuoreesta raportista, joka iski pöytään kovat madonluvut.

Sanoma oli, että luovu kokonaan lihansyönnistä ja lopeta autoilu vapaa-aikana. Mitä sanktioita kuluttaja saakaan, niin on aika varmaa, että sen tasaisemmin ne satavat perussuomalaisille.

Eikä osattomaksi jääne kokoomuskaan. Autot kuuluvat teille -slogan pysyy muistissa pitkään ja keskiluokkaa kurittavat ilmastopäätökset voivat saada yhden jos toisen äänestäjän muuttamaan puoluetta.

Menot