Uutiset

Näkökulmaa solidaarisuuteen

Hämeen Sanomien 9.5.2005 numerossa nimimerkki Vanha krenatööri kertoilee nimimerkin varjossa kahden ammattisotilasjärjestön, paperityöntekijöiden, maamme hallituksen, SAK:n ja vieläpä tasavallan presidentinkin tarinakeitokseen suloisesti sekoittaen Upseeriliiton järjestöpäätöksestä, joka liittyy liiton jäsenten taloudellisiin etuihin ulkomaan komennuksilla.

Ammattisotilaana itsekin niin järjestöhommissa kuin ulkomaillakin poikenneena haluan puuttua muutamiin kirjoituksessa käsiteltyihin asioihin, joiden osalta esiintyy tahallista väärää tietoa tai tietämättömyyttä.

Näin kauempaa katsoen ei erityisemmin tee mieli puhua ”veljesliitosta”, jonka jäsenkunta ilman soraääniä on vaikuttanut lähimenneisyydessä niin, että Päällystöliiton jäsenistö vähenee joka vuosi, kunnes loppuu, niin jäsenet kuin toimintakin.

Silti Upseeriliiton päätökset ovat sen omia päätöksiä, joita henkilökohtaisella tasolla on syytä kunnioittaa. Järjestötaso onkin jo toinen juttu.

Tietämättä tarkemmin Päällystöliiton johtohenkilöiden kannanoton taustoja, luotan heidän arvioonsa noudatettaviin ”pöytätapoihin” näiltä osin.

En ymmärrä, miksi kirjoittaja rinnastaa ”akateemisesti koulutetut nuoret upseerit” ja paperityöntekijät keskenään. Jos nimimerkki tarkoittaa tässä yhteydessä vertailua palkkauksen osalta, tulisi asiaa tarkastella eräästä toisestakin näkökulmasta.

Viittaukset Päällystöliiton kannanotossa kirjoittajan mielestä esiintyvään kateuteen jää vaillinaiseksi, pitäisi kertoa mikä on kateuden kohde. Samoin arvelu liittoutumisesta työnantajan kanssa sekä muotiin tullut nurkan takaa potkaisu tasavallan presidentin suuntaan lähinnä hymyilyttää.

On lähinnä säälittävää, että puoli vuosisataa kestänyt jäsenyys on antanut kirjoituksessa ilmenevän vähän tietoa omasta liitosta. Liitosta, jolle tulee antaa tuki kaikissa olosuhteissa, jos on liiton jäsen.

Tuo 22 euron jäsenmaksukin kun menee omalle evp- yhdistykselle eikä Päällystöliitolle. Jatkossa nimimerkiksi suosittelisin Sven Tuuvaa.

Pentti Sorvali

toimiupseeri evp

Hämeenlinna

Päivän lehti

21.1.2020