Uutiset

Näkökulmia koulujen lakkautuksiin

Keskiviikkona 14.9.2005 Hämeen Sanomissa oli kirjoitus Hämeenlinnan koulujen säilyttämisestä tai lakkautuksista. Kirjoituksessa oli joitakin todella mielenkiintoisia näkökulmia kyseisestä asiasta.

Esimerkiksi pedagoginen suunnittelija Tapani Räikkä sanoi sanatarkasti näin:

”Yhteiskoulun lukio voisi siirtyä Lyseon lukion yhteyteen säilyen kuitenkin itsenäisenä kouluna.” Lainaus päättyi. Minun mielestä se on ainakin melkoisen naivia puhua, että joku koulu voi säilyä itsenäisenä toisen koulun sisällä. Voiko tälläiseen ajatteluun pystyä kuin kunnan tai valtion virkamies.

Jutun toisesta koulusta eli Kankaantaan koulusta koulutus- ja kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Antti Korpimaa sanoi sanaterkasti näin: ”Lautakunnan varapuheenjohtaja Antti Korpimaa (kok). kavahtaa erityisesti ajatusta Kankaantaan koulun lakkauttamisesta.”

Korpimaa lisää vielä: ”Selvitys pohjautuu pedagogiseen puoleen, oppilaiden sijoitteluun ja heidän kulkemisiinsa, mutta meillä ei ole vielä esimerkiksi tietoa, tuoko Kankaantaan koulun lakkauttaminen oikeita säästöjä. Maanantain kokouksessa lautakunta edellytti, että muutosten taloudelliset seuraamukset on myös laskettava, sanoo Korpimaa.” Lainaus päättyi.

Voisin mainita, että kokoomuslaisten mielestä taloudelliset seikat täytyy ottaa huomioon, kun kyseessä on ”niin sanotusti paremmalla asuinalueella eli hyvin toimeentulevien ihmisten asuinalueesta eli tässä tapauksessa Kankaantaan alueesta”. Tämähän on kokoomuksen vankkaa tukijoukon aluetta.

Toisin on asia esimerkiksi Katuman koulun kohdalla. Siellä asukkaat ovat lähinnä ”köyhälistöä”, joka äänestää lähinnä demareita ja Vasemmistoliittoa tai jättää kokonaan äänestämättä niin kuin vaalien prosentit todistettavasti näyttävät.

Väitän, että kyllä asioita vielä ajatellaan hyvin paljon puoluepoliittisesti. Minäkin varmaan syyllistyn siihen, mutta haluan tunnustaa sen tosiasian mielelläni kun siihen on aihetta.

Lopuksi sanon, että joka puolueessa on tavattoman paljon ”hyviä” ia ”vähemmän hyviä ihmisiä”. Ei ihmisen hyvyys riipu läheskään siitä mitä puoluetta se edustaa yhteiskunnassa; tämä näkemys perustuu omiin kokemuksiini lähes viidenkymmenen vuoden ajalta!

Ari Käyhkö

Hämeenlinna

Päivän lehti

14.8.2020