Uutiset

Näköpiirissä laki ilman sisältöä

Keskustan puoluevaltuuskunnan kokous ei selkiinnyttänyt juuri lainkaan keskustan kantaa kuntauudistukseen. Vankasti puoluejohtaja Matti Vanhasen näpeissä pysynyt kokous keskittyi sulkemaan ovia, ei viitoittamaan tietä paljon puhutulle puitelaille.

Yksi keskeinen asia on viimeistään nyt selvä: SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Eero Heinäluoman esitys kuntaverotuksen uudistamisesta on lopullisesti kuopattu. Keskustan kanta asiaan on niin jyrkän kielteinen, että veroremontista keskustelu on pelkkää ajan tuhlausta.

Puoluevaltuuskunnan kokous ei nostattanut ilmoille riemun kiljahduksia demarileirissä. Uutispäivä Demari toteaa Vanhasen aseman vankaksi, mutta muistuttaa samaan hengenvetoon, että pääministeri-puoluejohtajalla on iso vastuu kuntauudistuksen onnistumisessa.

Näin on. Pääministerin tehtävä on hallituksen työn johtajana pitää huolta, ettei paljon puhuttu kuntauudistus kutistu periaateasiaksi ilman tekoja. Hallituksen näkökulmasta tilanne on ainakin juuri nyt huolestuttava. SDP:n ja keskustan kannat poikkeavat kovin paljon toisistaan. Puitelaista uhkaa tulla laki ilman sisältöä.

Keskusta linjaa, että kuntauudistuksessa on turvattava palvelut maan kaikissa kunnissa. Mitä alleviivaamista tällainen ajatus yleensä kaipaa? Totta kai kysymys on siitä, miten koko maassa pystytään tuottamaan laadukkaita palveluja mahdollisimman tehokkaasti, edullisesti! Itse päälinjaukseen tuottamisen tavasta keskustan kanta on lähes arvoitus.

Keskusta korostaa kuntien tarpeita ja tahtoa sekä kunnallista itsehallintoa. Jos nämä seikat painavat liikaa kuntauudistuksessa, on lopputulos lähellä pannukakkua. Uudistuminen vaatii jyräämistä.

Mihin tarvitaan puitelakia ja valtiota, jos kunnan oma tahto ratkaisee? Eihän valtio, eikä kukaan muukaan, ole ollut tähänkään asti kuntien palvelutuotannon este! Kunnilla on ollut mahdollisuus muun muassa keskinäiseen yhteistyöhön. Kuntien tahto on ollut tähän asti liikaa itsenäisyyden korostamista silläkin uhalla, että kunnallisverotusta on ollut pakko kerta toisensa jälkeen kiristää.

Kuntauudistuksessa on välttämätöntä, tavalla tai toisella, rajoittaa kunnan tahtoa ja kunnallista itsehallintoa. Tämä ei tarkoita suoranaisesti kuntien pakkoliitoksia, mutta valtion vastuullinen tehtävä on ojentaa kuntia tiivistämään yhteistyötään.

SDP:n ja keskustan erimielisyys koskeekin ennen muuta valtion roolia. Jos kunta ei pysty turvaamaan palveluja, millä tavalla valtio saa ryhtyä ongelmaa ratkaisemaan?

Kuntaremontin solmuna on myös palvelujen tuottaminen. SDP:n ajattelu on yhteiskuntakeskeistä, keskusta liputtaa myös yksityisen palvelutuotannon puolesta. Tässäkään asiassa puolueiden ei ole helppo löytää yksimielisyyttä.

Puitelain pitäisi olla eduskunnassa jo kesäkuussa. Ei olisi ihme, vaikka aikataulu romuttuisi.

Päivän lehti

9.4.2020