fbpx
Uutiset

Näkötornista vasempaan

Helsinkiläisillä ei ole hätää, vaikka jätekuskit olisivat viikkotolkulla lakossa. Roskisten tyhjentämisen voi hoitaa HIFK:n Tony Salmelainen.

Pienet ovat ympäristöongelmat Hämeenlinnassakin. Silti pörrää kärpäsiä, joista kelpaa tehtailla härkäsiä. Menneisyyden Vangit ry.:llä töitä riittää.

Viikko sitten ilmaisjakelulehdessä Hämeen kulttuuriperinnön suojelijat ry:n puheenjohtaja iski tuntehikkaasti Aulanko Golf Oy:n hakeman ranta-asemakaavan kimppuun.

Kirjoittaja parkui “miksei lehdistössä nyt kerrota laveasti”, että “näkötornista alas vasemmalle suunnitellaan mökkejä”.

Kun sitten laveasti kerrottiin (HäSa 7.3.06), oli todellisuus hieman toinen. Mökkitontille on tornilta noin kilometri. Muutamaa mökkiä tai pientaloa kaavaillaan, mutta veronmaksajan virkityskäyttöön tulee lisää alueita, kun golfyhtiö aikoo myydä ranta-alueita kaupungille.

On turha epäillä golfklubin motiivien jaloutta, mutta kyllä siellä rahankin päälle ymmärretään. Totta kai kyse on diilistä. Golfareille on luvassa ihan muikeat rahat.

Kaavan valmistelusta jättivät “syvästi paheksuen” muistutuksen Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys, Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri ja Luonnonperintösäätiö.

Kaksi ensin mainittua yrittivät estää Aulangon monitoimihallin rakentamisen. Selvää on, ettei nytkään valituksilta “vältytä”.

Pikkuasioista parkumalla käy kuten Hanhiemon satujen pojalle. Huutamalla jatkuvasti, että tämä suunnitelma ja tuo kaava on “Susi, susi!”, menee uskottavuus äkkiä.

Ja eikö (Etelä-)Suomessa riitä ikimetsiä varjeltaviksi? Miksi luonnon uhanalaisimpien osien suojelijaksi julistautuva Luonnonperintösäätiö (jonka elinikäinen hallituksen puheenjohtaja on Pentti Linkola) on iskenyt silmänsä rantapöheikköön?

Mielipidekirjoittaja käytti fraasia “ohimenevien trendien mukainen rakentaminen”. Mikä ei sitä olisi? Vai vieläkö joku pykää Hugo Standertskjöldin lailla rauniolinnoja, huvimajoja yms. puistorakennelmia ?

Paradoksi on siinä, että se mikä on tämän päivän rakentamista ja kehittämistä on huomisen kulttuuriperintöä.

Jos nyt joku ehdottaisi ison ulkoilumajan rakentamista Aulangonjärven rantaan, ei se varmasti menisi läpi. Entä valaistun ladun raivaaminen ?Kerta kaikkiaan “ympäristöstään poikkeavaa rakentamista”!

Pönttökin tajuaa, että vaikkapa kynäjalavat on suojeltava. Mutta joskuu joutuu kysymään: kun luontoa suojellaan, niin mitä silloin suojellaan? Ettei vain mieli- ja muistikuvia omasta ihannemaisemasta ja -maailmasta? Ja mustavalkoisia mieliuhkakuvia: yksityinen eduntavoittelu jyrää aina yleiseksi väitetyn intressin.

Paljon puhuvasti muistutuksessa korostuu Aulangon torni. Valvontakomissio tiirailee? “Uudet lomarakennukset pilaisivat erämaiselta vaikuttavan Aulangonjärven näkymiä”.

Maisemaestetiikka on nimenomaan ihmisen tulkintaa; maisemaa ei edes ole ilman ihmistä. Ei maisema ole se mikä näkyy, vaan se mitä halutaan nähdä.

Menot

Uusimmat