Uutiset

Nalle, rikas ja tyhmä pankinjohtaja

Vähintään puolet suomalaisista järkyttyi syvästi, kun Helsingin Sanomat julkaisi pankinjohtaja Björn ”Nalle” Wahlroosin haastattelun.

Mitä Nalle sanoi, jätti sanomatta tai mitä hänen olisi pitänyt sanoa, se on sivuseikka. Palautteen – kolumneja ja lehtien pääkirjoituksia myöten – perusteella sisällössä ei ole kerrottavaa.

Nalle teki temppujen tempun: hän täytti Hesarin sivun sanomatta mitään järkevää. Ei siihen moni pysty.

Merkillistä. Nalle on pystynyt kokoamaan tyhjästä kymmenien miljoonien eurojen omaisuuden, silti hän puhuu vain tyhmiä.

Ilmeisesti tullakseen Suomessa upporikkaaksi ihmisen pitää olla äärimmäinen tyhjäpää.

Kansan rikastumisen este onkin äly, viisaus, taito täyttää sanomalehden koko sivu jollain muulla kuin pelkillä kirjaimilla.

Toimittajien keskuudessa Hesarin juttu herätti syvää suuttumusta. Nalle sai kyllä olla äänessä, mutta miksei hänelle esitetty ”kriittisiä kysymyksiä”, peräävät journalistit.

”Haastateltava puhuu” -juttutyyppi on erittäin tavallinen kaikissa sanomalehdissä maapallon kaikilla kolkilla. Hesari ei siis laatinut erityisiä pelisääntöjä pankkiirille.

Jos haastateltava olisi ollut kapellimestari, olympiavoittaja, huippututkija tai aivokirurgi, kukaan ei olisi kaivannut ”kriittisiä kysymyksiä”.

Ongelman nimi on rikas Wahlroos. Itseään kunnioittavien journalistien kutsumus on Nallen jahtaaminen.

Suurta saavuttanutta ihaillaan jo siksi, että onnistuja on noussut harmaasta massasta.

Aivokirurgi pelastaa äärimmäisillä taidoilla sairaita elämälle, olympiavoittaja tekee pientä maata tunnetuksi – ja takoo rahaa, mistä tulee vaieta – ja kapellimestari on taiteellisesti lahjakas.

Rikastuminen on eri juttu. Kukaan ei voi olla lahjakas bisneksessä. Nallen kohdalla on tilaa vain yhdelle kysymykselle:

– Mikä helvetin maa tämä oikein on?

Nallen moukarointia selittää niin yksinkertainen asia kuin roolitus. Häntä kuuluu haukkua, pilkata, vähätellä, pitää kusitolppana…

Jos häntä kohtaan sattuisikin tuntemaan sympatiaa, se ei vetele. Rikasta ei pidä sietää, se on kateuden maan tapa, on aina ollut ja on tästä eteenpäinkin.

Roolitus johtaa suoraan siihen, että kun Nalle on rikas, hän ei voi olla älykkö. Nallen kohtalo on olla vain rikas.

Onko euron muuttaminen vähintään kahdeksi helppoa? Hyväksytyn selityksen mukaan röyhkeys rikastuttaa.

Jos se olisi näin yksinkertaista, kuka nyt ei pystyisi olemaan röyhkeä ja sitä myöten pian rikas! Kuka muuten ei halua rikastua?

Röyhkeys ei pidä pesää vain bisneksessä, vaikka näin kuvitellaan. Tieteen ja taiteen kuva on kaunis, mutta kyllä sielläkin surutta tallataan vieraita varpaita mustiksi.

Päivän lehti

26.2.2020