Uutiset

Nalle trollaa

Myönnettävähän se on: Minä pidän Björn Wahlroosista.

Tai tarkemmin sanottuna pidän hänestä hänen mielipiteistään huolimatta.

Katsokaas kun Nalle (sallinette lempinimen käytön näin epämuodollisessa yhteydessä) osaa trollaamisen jalon taidon.

Nettikeskustelut ovat täynnä kärkeviä ja tarkoitushakuisia kohun aiheuttajia, eli trolleja, jotka nauttivat siitä, että heidän kieli poskessa heitetyt lausunnot otetaan tosissaan. Trolli on onnistunut, kun toiset alkavat käydä kierroksilla ja vastustaa tätä. Trolli saa siitä nautintoa ja voimaa jatkaa trollaamista.

Harva osaa kuitenkaan tehdä samaa tosielämässä niin, että koko viisimiljoonainen kansa – ja parhaimmillaan myös kahdeksanmiljoonainen naapurikansa – kohahtaa, kun Nalle naama peruslukemilla päästää suustaan shokeeraavia asioita.

Wahlroos osaa mediapelin. Hän tietää vallan mainiosti, että jos monimiljonääri sanoo haluavansa veronalennuksia, niin asia ei kiinnosta ketään ja kaikkein vähiten lehdistöä. Totta kai rikkaat haluavat verotasoa alemmas. Kun omaisuutta kerran on, niin kuka hullu nyt veroja haluaisi maksaa.

Mutta Nallepa taitavana pelurina osasi kääntää asian nurinniskoin. Hommahan muuttuu heti monta kertaluokkaa kiinnostavammaksi, kun esittääkin vapaa-ajan verottamista ilman pienintäkään vihjettä vitsailusta.

Etusivu uusiksi! Nalle haluaa verottaa iltasi, viikonloppusi ja kesälomasi, kirkuvat lööpit ja sosiaalinen media räjähtää raivosta.

Tylsään seminaariin lähtenyt toimittaja saa vetävän otsikon ja Nalle saa itse jutun leipätekstissä läpi ajatuksensa verotuksen alentamisesta, jotta yrittäjät voisivat työllistää entistä useampia työntekijöitä.

Lehdet myyvät, Nalle saa julkisuutta agendalleen ja tavallinen työtätekevä veronmaksaja jää puistelemaan päätään monimijonäärin elämästävieraantuneisuudelle.

Melkein kaikki voittavat.

Björn Wahlroos lienee ainoa suomalainen talousvaikuttaja, jonka edesottamuksia seurataan Ruotsissa lähes yhtä tarkasti kuin Suomessa. Hänet tunnetaan lätäkön toisella puolella ennen kaikkea kuninkaan kaverina.

Jopa niin hyvänä kamuna, että kun hovi pistää kansalaisilta riistämiään rahoja Nordean osakkeisiin, niin paikallinen talouslehdistö pohtii, antoiko Wahlroos mahdollisesti kunkulle vinkin.

Maukkainta Björn Wahlroosissa on kuitenkin hänen oma henkilöhistoriansa. Harva korkean profiilin taistolainen on yhtä näyttävästi vaihtanut leiriä pääoman puolelle.

Salaa toivon, että joku keksisi aikakoneen, jolla 1970-luvun taistolais-Nalle ja 2010-luvun ultrakapitalisti-Björn saataisiin kohtaamaan toisensa. Siitä voisi seurata mielenkiintoinen väittely.

Tai ehkä mitään kiistaa ei syntyisikään, sillä kuten eräskin yrittäjä totesi Facebookissa eri vuosikymmenten Wahlrooseista: ”No siis sinälläänhän ne on samaa mieltä: rahat pois muilta ja minulle. Keinot on vaan erit.”