fbpx
Uutiset

Nämä asiat huolettavat yrityksiä nyt eniten hallituksen uusista koronatoimista: matkustamisen ja ravintoloiden lisärajoitukset sekä koulujen sulkeminen

Hallitus neuvottelee jälleen torstaina koronatoimista. Tänään iltakoulussa puolestaan on käsittelyssä epidemiologinen tilanne ja tartuntatautilain uudistus. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi väläyttää maskipakkoa: "Ensin on saatava jäljitys ja eristys tehokkaaksi ja maskipakko liikennevälineisiin ja sellaisiin tilanteisiin, joissa turvavälejä ei voi pitää. Vasta sen jälkeen tulevat muut toimet."
Ravintoloiden toiminnan lisärajoitukset ovat kauppakamarien kyselyyn vastanneiden yritysten mielestä niitä haitallisimpia toimia, joita hallitus voi tehdä koronaepidemian ehkäisemisen nimissä. Kuva Kampin kauppakeskuksesta, jossa oli useita suljettuja ravintoloita ja liikkeitä huhtikuussa. Kuva: Arttu Laitala
Ravintoloiden toiminnan lisärajoitukset ovat kauppakamarien kyselyyn vastanneiden yritysten mielestä niitä haitallisimpia toimia, joita hallitus voi tehdä koronaepidemian ehkäisemisen nimissä. Kuva Kampin kauppakeskuksesta, jossa oli useita suljettuja ravintoloita ja liikkeitä huhtikuussa. Kuva: Arttu Laitala

Matkustusrajoitusten tiukentaminen, ravintoloiden toiminnan lisärajoitukset ja koulujen sulkeminen ovat nyt yritysten pahimmat pelot hallituksen rajoitustoimista, selviää tuoreesta kauppakamarikyselystä.

Koulujen ja päiväkotien sulkeminen, nykyisten matkustusrajoitusten tiukentaminen sekä ravintoloiden toiminnan lisärajoitukset ovat kauppakamarien kyselyyn vastanneiden yritysten mielestä haitallisimmat toimet, joita hallitus voi tehdä koronaepidemian ehkäisemisen nimissä. Nämä kolme rajoitustoimea saivat kaikista eniten mainintoja, kun yrityksiltä kysyttiin haitallisista rajoituksista.

Kysely tehtiin viime viikon torstaina 8. lokakuuta, ja siihen vastasi lähes 3 000 kauppakamarien jäsenyritystä useilta eri toimialoilta ympäri Suomen. Vastanneista kahdeksan prosenttia oli yksinyrittäjiä, loput olivat työnantajayrityksiä. Keskuskauppakamari edustaa yli 20 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää.

Hallitus neuvottelee jälleen huomenna torstaina koronatoimista. Tänään iltakoulussa on puolestaan käsittelyssä epidemiologinen tilanne ja tartuntatautilain uudistus.

“Yritykset pyytävät vain johdonmukaisia toimia”

Avoimissa vastauksissaan yritykset viestivät, että talous ei tule kestämään tiukkoja koronarajoituksia pitkään ja että hallituksen olisi tehtävä kaikkensa, että yritykset pysyvät toimintakykyisinä.

– Yritykset pyytävät vain johdonmukaisia, hyötysuhteeltaan parhaita toimia siten, että yritysten toiminta pystytään takaamaan koronaoloissakin. Vain näin Suomi pärjää – tarjoamalla työtä ja työllistämällä suomalaisia, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi toteaa tiedotteessa.

Romakkaniemen mukaan hallituksen pitäisi tehdä kaikki muut toimenpiteet koronaviruksen ehkäisemiseksi ennen kuin se alkaa rajoittamaan elinkeinovapautta tai kansalaisoikeuksia haitaten vakavasti yritysten toimintaa.

– Ensin on siis saatava jäljitys ja eristys tehokkaaksi, koronavilkun ongelmat kuntoon ja maskipakko liikennevälineisiin ja sellaisiin tilanteisiin, joissa turvavälejä ei voi pitää. Vasta sen jälkeen tarvittaessa muut toimet, Romakkaniemi painottaa.

Yrityksiltä kysyttiin myös, mitkä olisivat ne keinot, joilla hallitus voisi helpottaa yritysten selviämistä yli koronakriisin. Paikallinen sopiminen ja ansiotuloverojen laskeminen nousivat edelleen suosituimmiksi vaihtoehdoiksi. Samaa viestiä yritykset ovat kertoneet keväästä lähtien.

– Yritykset näkevät, että ansiotuloverojen eli työn verotuksen alentaminen ovat suoria tukia tehokkaampaa elvytystä koko Suomelle. Työn verotuksen alentaminen kertautuu joka paikassa yhteiskunnassa, niin työntekijöiden ostovoimassa, tuotteiden hintojen halpenemisessa, yritysten hankintakustannuksissa kuin työllistämisessäkin, Romakkaniemi sanoo.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 25 prosenttia vastasi, että konkurssin uhka on noussut merkittävästi koronaepidemian takia. Luku on pienempi kuin keväällä, mutta kesän jälkeen taas pienessä nousussa.

Yritykset toivoivat myös, että lomautusten ja yt-neuvottelujen lyhyempiä aikarajoja jatkettaisiin.

– Näillä toimilla pelastetaan työpaikkoja. Lyhyemmät aikarajat, kuten myös paikallisen sopimisen helpottaminen auttaisivat yrityksiä pitämään rajoituksista huolimatta yrityksen toiminnassa ja takaisi näin työpaikan mahdollisimman monelle suomalaiselle. Konkurssin tehnyt yritys ei työllistä, Romakkaniemi sanoo.

Menot