fbpx
Uutiset

Nämä Suomi-kirjailijat ovat kuin kaksi marjaa – 7 asiaa yhdistää

Valtakunnan virallinen maalaisserkku, kirjailija Heikki Turunen on saanut elämäkertateoksen 70-vuotispäivänsä kynnyksellä. Sen kirjoitti nilsiäläinen toimittaja-kirjailija Antti Heikkinen, jonka edellinen tietoteos, Juice Leskisen urasta kertonut Risainen elämä oli myyntimenestys.

Monien mielestä Heikki Turunen on saanut Heikkisestä myös manttelinperijän, sillä kummatkin kirjoittavat maaseudun murroksesta ja käyttävät rehevää murretta.

– Vähän aikaista sanoa, koska urani on vielä kovin alussa, Antti Heikkinen sanoo. Hänen mielestään Heikki Turusen saappaita ei noin vain täytetä.

Aika paljon yhteistä kirjallisten veljesten taipaleella kuitenkin on, vaikka ikäeroa on 40 vuotta.

1. Toimittajatausta

Heikki Turunen työskenteli ennen esikoiskirjansa julkaisemista toimittajana joensuulaisessa Karjalan Maa -lehdessä. Antti Heikkisen työpaikka on edelleen Nilsiässä Pitäjäläinen -lehdessä.

2. Monilahjakkuus

Heikki Turusesta piti tulla kuvataiteilija. Hän luopui kuitenkin aikeesta, kun ei päässyt ensi yrittämällä Ateneumiin. Antti Heikkinen näyttelee, tällä hetkellä mm. Kuopion kaupunginteatterissa. Lisäksi hän laulaa ja esiintyy stand up -koomikkona.

– Tuo Antti pirulainen se on semmonen monilahjakkuus, että. Minä en ossaa kuin kirjottaa, Turunen päivittelee.

3. Palkittu esikoisteos

Heikki Turusen esikoisteos Simpauttaja (1973) sai J.H. Erkon palkinnon sekä nuorille kirjailijoille tarkoitetun Kalevi Jäntin palkinnon. Antti Heikkisen Pihkatappi (2013) palkittiin Savonia-palkinnolla ja Kalevi Jäntin palkinnolla.

4. Maaseudun kuvaaja

Heikki Turusen lähes koko tuotanto käsittelee sodanjälkeistä jälleenrakennussukupolvea sekä näiden jälkeläisten tuntoja maaltapaon aikana. Antti Heikkinen on esikoisromaanissaan kuvannut suomalaisen maaseudun viimeaikaista murrosta pienen kylän kautta.

5. Itäsuomalaisuus

Heikki Turunen on kirjoittanut koko tuotantonsa Pielisen rannalla Juuassa, jossa hän on nykyään kirjoillakin. Antti Heikkinen asuu Nilsiässä.

– Eihän sillä ole väliä, missä asuu, idässä vai lännessä. Jos olisin syntynyt Salossa, olisin ylpeä salolaisuudestani. Mutta ei ole syytä hävetä juuriaan, Antti Heikkinen sanoo.

– Minähän haluan tehdä yleismaailmallista ihmiskuvausta. Tarinat on kuitenkin pakko ottaa siitä elinpiiristä, missä on elänyt, Heikki Turunen muistuttaa.

6. Murre

Heikki Turusen kirjoja on kiitetty taitavasta murteen käytöstä. Niitä maustaa rehevä pohjoiskarjalainen puheenparsi. Antti Heikkinen on hyödyntänyt kirjoissaan savon murretta.

7. Ystävyys

Heikkinen ja Turunen tapasivat ensimmäisen kerran Nilsiän elokuvajuhlilla vajaat kymmenen vuotta sitten. Heikkinen lyöttäytyi juttusille ihailemansa kirjailijan kanssa, ja siitä lähtien ystävyys on syventynyt elämäkertaprojektin myötä. Turunen on muun muassa Heikkisen lapsen kummi.

– Myöhän ollaan kuin isä ja poika. Tai ihan veljeksiä, myö ollaan ajattomia, Turunen sanoo.

Antti Heikkisen kirjoittama teos Turjailija – Heikki Turusen elämä ja teot ilmestyi Siltalan kustantamana. Turunen täyttää 70 vuotta 9. joulukuuta.

Menot