Uutiset

Nanomateriaalin ympäristövaikutukset syynissä

Ympäristöhuollon palveluja tuottava Ekokem käynnisti viime vuoden lopulla tutkimuksen koskien nanomateriaalien kierrättämistä. Ekokemin tutkimuspäällikön Toni Anderssonin mukaan tarkoitus on selvittää, onko jätehuollon tulevaisuudessa syytä huomioida räjähdyksenomaisesti kasvavan nanomateriaalin määrä jätevirrassa.

-Miten nanotuotteita pitäisi käsitellä, miten ne tulisi hävittää ja millaisia pitkäaikaisia ympäristövaikutuksia kaatopaikalle sijoitetuilla nanomateriaalituotteilla saattaa olla, Andersson listaa selvityskohteita.

Nykytilanteessa nanomateriaalia sisältäviä tuotteita käsitellään kuin mitä tahansa muutakin jätettä. Osa nanomateriaalista päätyy kaatopaikalle.

-Toistaiseksi sen määrä on kuitenkin pieni. Mutta tulevaisuutta ajatellen sen vaikutuksia on syytä tutkia hyvin huolella, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan nanomateriaalien vaikutuksia turvallisuuteen ja terveyteen on ehditty jo maailmalla tutkia varsin paljon. Nanomittakaavan partikkeleita löytyy luonnostaan ihmisen elimistöstä ja luonnosta. Synteettisten nanomateriaalien kohdalla on kuitenkin syytä selvittää, miten ne käyttäytyvät ravintoketjussa ja luonnossa.

Valtaosa partikkeleista on vaarattomia, mutta osa erityisesti epäorgaanisista partikkeleista saattaa olla myrkyllisiä ja kertyä ihmisen elimistöön. (HäSa)