fbpx
Uutiset

Näpit irti mun fillarista !

Hämeessä pöllitään pyörä päivässä ja vähän päälle

Kanta-Hämeen alueella vietiin viime vuonna kaiken kaikkiaan 384 polkupyörää. Tänä vuonna pyöriä on ehditty varastaa 188 kappaletta, mikä on 21 menopeliä vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Hämeenlinnassa sen sijaan varkaudet ovat lisääntyneet kahdeksalla viime vuoteen verrattuna, kertoo rikoskomisario Matti Purhonen Kanta-Hämeen poliisilaitokselta.

Hämeenlinnassa on tänä vuonna varastettu kaikkiaan 83 pyörää.

Purhonen ei osaa sanoa, kuinka suuri osa varastetuista pyöristä löytää tiensä takaisin kotiin. Monet niistä päätyvät poliisin löytötavaroihin ja myöhemmin huutokaupattavaksi, sillä kun varastetun polkupyörän omistaja on saanut korvauksen vakuutusyhtiöltä, ei hän enää etsi pyöräänsä.

– Joskus käy niinkin, että henkilö tulee kyselemään pyörää löytötavaroistamme ja sitten huomaa, että tuossahan se minun pyörä roikkuukin. Pienen tenttauksen jälkeen pyörä palautetaan omistajalleen, Purhonen kertoo.

Pyörä kainaloon ja partsille

Purhonen ei ole kuullut, että Hämeenlinnassa olisi tapahtunut polkupyörien massavarkauksia, joissa kokonaisia pyörätelineitä nostetaan kerralla pakettiautoon. Ilmiö on yleisempi pääkaupunkiseudulla.

– Hämeenlinnassa ei ole mitään erityistä pyörävarkaiden suosikkiapajaa. Menopelejä viedään ihmisten pihoista, pyörävarastoista, katujen varsilta ja aseman edustalta. Tänäänkin aamupalaverissa ilmoitettiin kolme pyörää varastetuksi.

Pyörän laadusta riippuu, päätyykö se varastajan omaan käyttöön vai myytäväksi.

– Kalliit maastopyörät päätyvät usein markkinoille. Onhan selvää, että kun pieni piiri varastelee pyöriä, niin eivät he niitä voi itse pitää sillä herättäisivät siten huomiota.

Purhonen kertoo, että ihmiset suojelevat kalliita polkupyöriään nykyään kirjavin konstein

– Monet kerrostaloissa asuvat roudaavat kalliin pyöränsä sisälle kotiin tai parvekkeelle, hän kertoo.

Hinta erottaa lukot leluista

Pyörävarkaita vastaan taistellessa on hyvä muistaa kaksi asiaa: yksi lukko ei riitä, eikä riitä kaksikaan, mikäli lukot ovat huonoja.

Pyörämekaanikko Kauko Husu Helsingin Fillarikellarista kertoo, että kaikkein paras lukko on jämerä U-lukko, jonka ainoa huono puoli on painavuus.

– U -lukkojen kanssa on käynyt monta kertaa niin, että kun pyöräilijältä on hävinnyt avaimet, on hänen täytynyt tuoda pyörä meille, sillä kotikonstit eivät ole lukkoon tehonneet. Me olemme sitten leikanneet kapistuksen hiomakoneella auki.

Husun mukaan maitokaupasta ostetut kolmen euron vaijerilukot eivät ole mistään kotoisin. Internet tursuaa videoita, joissa esitellään paljon kotikutoisia konsteja heppoisten lukkojen availuun. Mitä mielikuvituksellisimmat esineet pyörän omasta tallasta puutarhasaksiin ja sukkapuikkoon muuntuvat halvan lukon tiirikaksi, kun rosmo tietää, mitä tekee.

Pyörävaras voi olla oikea kynäniekka

Tosin hintakaan ei ole ainoa laadunmäärittäjä. Viitisen vuotta sitten erään johtavan lukkomerkin, nyt jo markkinoilta poisvedetty, malli aukesi pelkän kuulakärkikynän avulla.

– Markkinoilla on myös ollut lukko, jonka avaimet kävivät kaikkiin saman mallin kappaleisiin, Husu kertoo.

Kaiken lisäksi huono lukko saattaa kirvoittaa ostajasta turhautunutta puhinaa, vaikka pyörää ei kukaan varastaisikaan.

– Useimpien halpojen, sekä myös erään hyvänä pidetyn lukkomerkin malleissa on ollut niitä ongelmia, että avain on katkennut lukkoon.

Husun mukaan asiakkaan on hyvin vaikea nähdä avaimesta, onko se katkeavaa sorttia, ja ainoa mahdollisuus välttyä lukkokatastrofilta on kääntyä myyjän puoleen. Usean tuhannen euron pyörän ostaneelle laadukas tuplalukitus on pieni investointi.

– Pyörän mukana tuleva runkolukko on varmahko, kunhan muistaa vielä toisella lukolla laittaa pyörän kiinni esimerkiksi pylvääseen tai puuhun.

Muita keinoja suojautua pyörävarasta vastaan

– Numerolukko. Tämän lukon kanssa ei tarvitse huolehtia avaimista, mutta pysyykö koodi omistajan mielessä? Saatavilla on myös varashälyttimellä varustettuja malleja.

– Fillariturva. Suojaa polkupyörää varkauden varalta. Jos pyörä varastetaan, fillariturva korvaa uhrille kotivakuutuksen kuuluneen pyörän omavastuuosuuden ilman ylärajaa.

– Polkupyörän turvamerkintä. Osalla poliisilaitoksista voidaan maksutta merkitä omaisuuteen turvamerkintä, joka auttaa oikean omistajan jäljittämisessä.

– Pyörähälytin: Vimpain hälyttää pyörän luvattomasta liikuttamisesta. Jotkut malleista auttavat myös paikantamaan pyörän telineestä.

– Halvan kaupunkipyörän osto. Asemalta nyysitty fillari ei harmita niin paljon, kun siitä on maksanut kaksi- eikä nelinumeroisen summan.

– Päästä kumeista ilmat. Impulssirosvoa ei liikkumakelvoton menopeli kiinnosta. (HäSa)

Menot