fbpx
Uutiset

Näpit irti viinaverosta

Alkoholiverotusta eli viinan hintaa oli keväällä pakko laskea, koska veljesmaastamme Virosta tuli EU:n jäsen. Selitys oli sellainen, että muuten jo ennestään vilkas kaljaralli olisi räjähtänyt käsiin ja kukaan ei enää olisi ostanut viinaksiaan kotimaasta. Viina jäi silti Virossa vielä selvästi halvemmaksi.

Viinalle perso elää onnelassa: viinaa saa halvalla Suomesta, mutta mikään ei estä hakemasta sitä pakettiautolasteittain myös laivamatkoilta.

Jos viinaa kuluu paljon, kuluu siihen myös paljon rahaa.

Stakesin tilastojen mukaan alkoholin kulutus lisääntyi tammi-kesäkuussa 7,6 prosenttia. Vähittäismyynti kasvoi 10 prosenttia, mutta anniskelumyynti väheni 3,6 prosenttia. Stakes arvioi, että alkoholin kokonaiskulutus nousee tänä vuonna 10,3 litraan asukasta kohden.

Tavallisen kohtuukäyttävän kansan maailmaa viinan hinta ei kuitenkaan kaada. Jos ostaa keskimäärin yhden pullon Koskenkorvaa vuodessa, ei ole väliä maksaako se kymmenen vai viisitoista euroa, vaikka ero prosenteissa onkin huomattava.

Suomalaiset ovat kerrankin tyytyväisiä. Niukka enemmistö, mutta enemmistöpä kuitenkin, piti kesäisen kyselyn mukaan viinaa sopivan hintaisena. Huomattava osa eli 41 prosenttia vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että viina on liian halpaa. Ilmeisesti jälkimmäiset olivat raittiita eli heillä ei ole asiasta kokemuspohjaista tietoa kuten ei ole pääministeri Matti Vanhasella (kesk.). Hän on täysraitis.

Viinaveropäätöksestä ei kulunut kuin häveliäs hetki, kun Vanhasen johtama hallitus on jo vesittämässä päätöstään. Vanhanen huomautti, että alkoholiverotusta voisi kiristää.

Tiistaisen Ilkan haastattelussa Vanhasen hallituksen veroministeri Ulla-Maj Wideroos (r.) vaati pontevasti, että väkevän viinan veroa on korotettava.

Wideroos hämmästelee kansan intoa juoda väkeviä. Hän kun oli hurskaasti arvellut, että kulutus lisääntyy pikkuhiljaa. Lisäksi ministeri oli luullut, että viini on jo riittävän halpaa. Sitähän se ei ollut ennen veronkevennystä eikä sen jälkeenkään.

Poliitikkojen halu nostaa alkoholiveroa on osoitus siitä, miten vaikea on ennakoida ja lopulta myös myöntää omien päätösten seuraukset, etenkin jos ne ovat ikäviä.

On turha toivo, että alkoholiverotusta pystyttäisiin EU:ssa koskaan harmonisoimaan, jos pohjoismaiset hyvinvointiministerit soutavat ja huopaavat loputtomasti.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.). puolestaan oli Kööpenhaminassa pohjoismaisten terveysministereiden mukana vaatimassa EU:ta kiristämään alkoholin tuontirajoituksia. Niitä janoinen kansa tuskin jaksaisi enää ottaa vakavasti.

Ihmisten ja tavaroiden – alkoholinkin – vapaa liikkuvuus kuuluu Eurooppaan.

Pian joudutaan Koskenkorvaakin tekemään epäpohjalaisesta ohrasta, joka ei tosin taida kossun ystäviä Parkanon eteläpuolella hätkähdyttää. Tehdäänhän ruisleipäkin tuontiviljasta.

Menot