Uutiset

Napoleonin potta huutokauppaan

Juice Leskinen lauloi Napoleonin moposta, mutta nyt tulee myyntiin Napoleonin potta. Ranskan sotaisalle keisarille valmistettu yöastia huutokaupataan Lontoossa 5. heinäkuuta.
Napoleon-potan myyntihinnaksi arvioidaan etukäteen 1 200-1 500 puntaa (1 750-2 200 euroa).

Heinäkuun huutokaupassa vaihtaa omistajaa potan lisäksi joukko muita Napoleonin esineitä. Hän käytti niitä karkotuspaikassaan, Etelä-Atlantilla sijaitsevalla Saint Helenan saarella.

Ranskan armeija valloitti Napoleon Bonaparten johdolla muun muassa Moskovan. Korsikalla 1769 syntynyt Napoleon kuoli vuonna 1821.

STT

Tukka pois ja…

Eteläkorealaiset lukiolaiset alkavat saada tarpeekseen maansa koululaitoksen jämähtämisestä menneisiin aikoihin ja ikivanhoihin sääntöihin. Lisää protesteja ja tempauksia asioiden muuttamiseksi edes lähelle vuotta 2005 on kuulemma tulossa.

Eräs koululaisia harmittava asia on se, että hiusten pituus ei vieläkään ole sen kaverin päätettävissä kenen päässä pehko milloinkin sattuu kasvamaan, vaan koulun säännöillä on asiaan painava sanansa sanottavana.

– Opettajat käyttävät joskus koviakin otteitta, kun hiusten pituudesta on kysymys, koululainen Lee Jun-haeng valittaa.

Ja niinkin on käynyt joitakin kertoja, että opettaja on leikannut oppilaan tukan kesken tunnin saatuaan päähänsä, että oppilaan hiukset ovat kasvaneet yli kaikkien äyräiden.

Koululaitoksen säädösten vastustaminen ei kuitenkaan ole oppilaille mikään helppo tai yksinkertainen juttu. Kun 70 koululaista kokoontui viime viikonvaihteessa Soulin kaduille osoittamaan mieltään, suurin osa mielenosoittajista oli peittänyt kasvonsa vastoinkäymisten välttämiseksi.

Etelä-Korea ei kuitenkaan kaipaa lisää mielenosoituksia. Opetusministeri Kim Jin-pyo on jo kehottanut kouluja tarkastamaan järjestyssääntöjään sillä silmällä, etteivät ne olisi liian tiukkoja.

Eräs Etelä-Korean ihmisoikeusjärjestöistä puolestaan tutkii, onko esimerkiksi pakkoparturointi missään tekemisissä ihmisoikeuksien noudattamisen kanssa.

Mutta Etelä-Koreasta löytyy edelleen melkoinen määrä opettajia, jotka katsovat oppilaiden suuremman vapauden johtavan kurin höltymiseen. Tiukan linjan opettajat ovat vaatineet lukiolaisia keskittymään mielenosoitusten sijasta opintoihinsa.

STT

Mainos